Preminuo francuski dizajner Iber de Živanši, tvorac male crne haljine

Preminuo francuski dizajner Iber de Živanši, tvorac male crne haljine

Autor: | 12/03/2018

0

Legenda francuske visoke mode, slavni modni dizajner Iber de Živanši, koji je oblačio modne ikone poput Odri Hepbern i Džeki Kenedy, umro je u 91. godini, obavestio je javnost njegov partner Filip Vene.

- U dubokom bolu vas obaveštavam da je gospodin Živanši preminuo u snu u subotu 10. marta. Bol sa mnom dele njegovi nećaci, nećakinje i njihova deca - stoji u Veneovom saopštenju objavljenom putem modne kuće Živanši.

Iber Džejms Tafin de Živanši rođen je 21. februara 1927. godine u francuskom gradiću Bovesu u plemićkoj porodici. Otac mu je bio markiz, ali titulu je naslejedio Iberov stariji brat Žan-Klod. Iber je dobio titulu francuskog grofa., a sa 17 godina preselio se u Pariz, gde je upisao prestižnu Nacionalnu školu likovne umetnosti.

 

Zahvaljujući svom crtačkom daru, vrlo brzo počeo je da sarađuje s nekim od najvažnijih modnih dizajnera tih godina, a svoje prve kreacije napravio je za Žaka Fajta. Nakon toga, postao je asistent Else Skjapareli, koja je poznata po tome što je bila najveća suparnica Koko Šanel.

 

Međutim, već s 24 godine, Živanši se osamostalio - otvorio je svoju modnu kuću i nije dugo čekao na prve uspehe.

 

Život grofa Ibera de Živanšija profesionalno i privatno obeležila je glumica Odri Hepbern za koju je kreirao gotovo sve haljine koje je nosila u filmovima. Upoznali su se 1953. dok je iščekivao prvi susret s njom, verujući da mu stiže Ketrin Hepbern. Tada mlada glumica preko noći je postala slavna zahvaljujući ulozi u filmu Praznik u Rimu pa je stigla na probu kostima za film Sabrina koje je dizajnirao Živanši. Njihov je susret bio početak četrdesetogodišnjeg prijateljstva...

Među ostalima su njegove kreacije nosile Žaklin Kenedy Onazis, Lorin Bekol, Ingrid Bergman, Maria Kalas, Marlen Ditrih, Greta Garbo, Grejs Keli….

Iste godine kada je upoznao Odri, započelo je njegovo prijateljstvo i saradnja s njegovim modnim idolom Kristobalom Balenciagom. Španski je dizajner postao Živanšijev mentor.

hellomagazin.rs/m.g. Guliver/Getty