Lena Kovačević: Rasla sam u duhu da ženu treba poštovati svakog dana kao majku, sestru i drugaricu

Lena Kovačević: Rasla sam u duhu da ženu treba poštovati svakog dana kao majku, sestru i drugaricu

Autor: | 08/03/2018

0

Posle kraće pauze džez pevačica Lena Kovačević vratila se na muzičku scenu hitom „Kafe“, koju joj je napisala koleginica Emina Jahović. Atraktivna muzičarka trenutno s novom izdavačkom kućom „Medžik rekords“ priprema novi album obrada velikih hitova, a u razgovoru za Kurir otkriva koliko joj je važan 8. mart i kako vidi položaj žena danas u Srbiji.

- Kad nisam imala decu, taj dan mi je bio kao i svaki drugi. Međutim, smatram da je lepo da postoji jedan dan u godini kad možemo, na neki način, sve ono što je u ženi uzvišeno da pomenemo. Ne bih želela da me ljudi shvate pogrešno, i muškarci zaslužuju da imaju jedan svoj dan. Mi kao feministkinje moramo da se izborimo da se 9. marta slavi njihov dan. Mislim da jedino nedostaje još taj praznik kako bi stvari bile u ravnoteži.

Očekujete li danas neki poklon?

- Ne. Rasla sam uz majku koja je bila šef pravne službe i imala 360 zaposlenih. Od nje sam naučila da žena ne treba da prima nikakve poklone i da smo mi ravnopravni s muškarcima. Nekako sam rasla u duhu da ženu treba poštovati svakog dana kao majku, sestru i drugaricu. Lep mi je običaj da se na socijalnim mrežama šalju poruke. Meni će najviše da prija pesmica koju će sin da mi otpeva danas, a naučio ju je u vrtiću.

U muzici ste napravili zaokret prema pop zvuku. Zašto?

- Ne bih se odlučila na ovaj korak da se nije pojavio „Medžik rekords“. Kroz pop mogu svoju muziku da približim ljudima koji slušaju radio. Na koncertima sviramo pesme kao i ranije.

Jedna ste od retkih izvođača koja je nastupala na svadbi Novaka Đokovića i princa Filipa Karađorđevića. Kakvo je to iskustvo?

- Nisam ni pre, a ni posle nastupala na nekoj svadbi. Sigurno su ova dva nastupa obogatila moju karijeru. Novaku smo na zabavi na Svetom Stefanu svirali uglavnom džez standarde. Danica i Filip vole džez, čak im je prvi ples bio jedan džez standard.

Objavili ste album s obradama Bajaginih pesama. Da li razmišljate o novom izdanju obrada?

- Stalno želim da snimam kavere (obrade pesama drugih izvođača, prim. aut.). Suština džeza je da mi izvodimo klasike ove muzike na drugi način. Volela bih da bude jedno veliko iznenađenje. Bajaga je pop, koji vrlo lako pliva u nečemu što liči na džez, što je tema koja me kopka.

 

Hoćete li možda snimiti album obrada narodnih pesama?

- Na mom repertoaru su pesme Tome Zdravkovića. Njegova omiljena pesma mi je „Danka“, a volim „Što je tužna ova noć“ i „Kiša je padala“. Imala sam čast da u Aleksincu izvodim njegove pesme uz gitaru. Ne smem da otkrijem da li će album biti s njegovim obradama.

 

Da li će otac čuveni dramski pisac Dušan Kovačević ponovo napisati neku pesmu za vas?

- Žao mi je što nema više vremena da piše poeziju. Tata piše muziku za jedan film i volela bih da otpevam jednu od tih pesama.

Zašto vas nikad nije privlačila gluma?

- Bilo je mnogo poziva. Međutim, osim muzike, za mene je sve drugo neka tišina.

hellomagazin.rs Mirko Tabašević

Pročitajte još

Najnovije vesti