Šta uraditi kada se usred noći probudite i više ne možete da zaspite?

Šta uraditi kada se usred noći probudite i više ne možete da zaspite?

Autor: | 06/03/2018

0

Gledate kroz prozor u nadi da ćete ugledati izlazak sunca, ali ubrzo shvatate da je noć, da morate da startujete svoj dan pre 7 sati ujutro i da jednostavno morate još da spavate. Ali kako?

Nekoliko je naučno utemeljenih stvari koje možete da uradite kako bi se vratili u zemlju snova, piše Indy.

1. Meditirajte

Ako ne uspevate da zaspite kroz nekoliko minuta pokušajte s tehnikama opuštanja koje uključuju duboko disanje i meditaciju. Isprobajte neku od brojnih aplikacija koje vas mogu voditi kroz meditaciju koja pospešuje spavanje.

2. Potopite glavu u hladnu vodu

Prema pisanju Huffington Posta ukoliko imate problema sa zaspivanjem uronite glavu u hladnu vodu pazeći pritom da u vodu bude uronjeno područje ispod očiju i ono iznad jagodičnih kostiju. Zadržite dah 30 sekundi pod vodom kako bi podstakli srce i telo da se smire.

3. Vežba 4-7-8

Prema tvrdnjama autora i lekara Endrjua Vejla vežba će pomoći da više kiseonika uđe u krvotok. Postavite jezik na nepce i držite ga tako tokom čitave vežbe. Udišite na nos, brojite do četiri pa potom izdahnite na usta i ispustite zvuk "vuuuuš". Ponovo udahnite na nos i zadržite dah 7 sekundi. Izdišite dok u sebi brojite do 8 i ponovite zvuk "vuuuš". Ponovite sve tri puta.

4. Seksajte se

Kada se ljudi seksaju i dožive orgazam telo im ispušta hormon oksitocin koji je sušta suprotnost hormonu stresa koji nas drži budnima. Takođe, tokom seksa se otpušta i endorfin koji deluje poput prirodnog sedativa.

5. Izbegavajte jako svetlo

Jedna od najgorih stvari koju možete da uradite kada se probudite usred noći je da upalite svetlo.

6. Pojedite nešto

Prema nekim istraživanjima jedan od razloga zbog kojih se budimo usred noći može biti i pad šećera u krvi. Ako odlučite nešto da pregrizete izbegavajte ugljene hidrate i nemojte to činiti svaki put kada se probudite usred noći jer bi vaše telo to moglo da shvati kao nagradu i samo sebe da počne da budi svake noći.

7. Akupresura

Pritiskom na određene tačke našeg tela možemo sebi pomoći da zaspimo. Tačka koju trebate da pritisnete nalazi se ispod kosti gležnja.

8. Ustanite i prošetajte

Ako niste zaspali punih 20 minuta najbolje je da izađete iz kreveta. Ako ostanete u krevetu razmišljaćete zašto ne možete da zaspite i počećete nesvesno da povezujete krevet i spavaću sobu s nespavanjem, što nikako nije dobro.

hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock