Izbor haljine Dženifer Lorens izazvao žestoke kritike: Zašto si gola na hladnoći, izgledaš kao da se smrzavaš!

Izbor haljine Dženifer Lorens izazvao žestoke kritike: Zašto si gola na hladnoći, izgledaš kao da se smrzavaš!

Autor: | 21/02/2018

0

Fotografija Dženifer Lorens u izazovnoj crnoj Versaće haljini na predstavljanju filma u Londonu gotovo sigurno ne bi bila nikakva senzacija niti vest, da lepa glumica nije bila jedina koja se od engleska tri stepenaa zaštitila s dve trakice i još pokoji santimetar tkanine, dok su njene kolege s kojima pozira fino zabundani.

Izbor haljine izazvao je žestoke rasprave i kritike na društvenim mrežama. Naime, po nekim se fotografijama čini da se Oskarom nagrađena glumica smrzava i trese dok pozira s glumcima iz filma ‘Crveni vrabac’ (‘Red Sparrow’).

Džoel Edgerton, Džeremi Ajrons, Matias Šonerts i reditelj Frensis Lorens svi su debelo obučeni pa zato ne čudi da su društvene mreže preplavili komentari da je ‘ovo sjajan primjer kako žene još uvek osećaju pritisak da izgledaju glamurozno’, piše Daily Mail.

Nakon što je izbio skandal s Harvijem Vajnstinom, Lorens se pridružila incijativi za borbu protiv seksualnog iskorišćavanja i korišćenja moći na radnom mestu. Osim toga, na dodeli nagrada BAFTA takođe je dala podršku borbi protiv zlostavljanja obukavši crnu toaletu.

Iz vodećeg britanskog udruženja koje se bavi pravima žena, The Fawcett Society, rekli su da fotografije glumice dokazuju da je jednakost među polovima ‘još daleko od jednakosti’. Smatraju da je Lorens osećala pritisak da izgleda izazovno dok drugi misle da je glumica sama odabrala šta će da obuče i da je očito imala svojih razloga.

Sem Smiters, izvršna direktorka društva Fawcett, organizacije koja se bori za ravnopravnost u plaćanju između žena i muškaraca, rekla je: ‘Ova slika jasno pokazuje šta je pogrešno u filmskoj industriji i u društvu uopšteno. Objektivizuje je umesto da iskazuje poštovanje prema njenim glumačkim sposobnostima koje nesumnjivo ima. Pred nama je još dugačak put do jednakosti.’

‘O bože, Dženifer Lorens, izgledaš kao da se smrzavaš! Samo pogledaj muškarce kraj sebe. Ovo sigurno nisi odabrala ako nisi brinula o tome hoćeš li izgledati seksi za kameru’, ‘Zar stvarno samo zato što si žena moraš da budeš gola', ‘Ovo je jako depresivna slika. I to ne samo zato što sam danas izašla i znam da je prokleto hladno’, bili su samo neki od negativnih komentara.

Naravno, bilo je i onih koji su smartali da Lorens uprkos hladnoći ima svoje razloge, a bilo je i onih kojima nije bilo jasno zašto se diže tolika buka: ‘Ona nosi Versaće besplatno. Zauzvrat se slika u tome. Da, verovatno joj je hladno, ali svi imamo delove svog posla koje ne volimo. Neću loše spavati zbog toga. Postoje i gori poslovi od ovoga.’

hellomagazin.rs/m.g. Guliver/Getty