Talas skandala ne jenjava: Dejvid Koperfild novo ime na listi optuženih za seksualno zlostavljnje

Talas skandala ne jenjava: Dejvid Koperfild novo ime na listi optuženih za seksualno zlostavljnje

Autor: | 25/01/2018

0

Nekadašnji model Britni Luis optužila je javno američkog mađioničara i iluzionistu Dejvida Koperfilda da ju je drogirao i seksualno zlostavljao 1988. godine, kada je imala samo 17 godina.

Optužba je stigla samo nekoliko sati pošto je poznati mađioničar uputio podršku pokretu protiv seksualnog nasilja #MeToo. Koperfild je pružio podršku inicijativi, ali je pozvao sve da ne žure sa osudama, dok se optužnice ne podignu.

Nekoliko sati nakon ovog njegovog istupa, nekadašnji model Britni Luis izašla je u javnost sa baš takvim optužbama protiv Koperfilda.

Ona tvrdi da ju je poznati mađioničar 1988. godine pozvao u jednu od svojih kalifornijskih emisija, a nakon što je bio član žirija u takmičenju modela na kom je i ona učestvovala.

Pošto je tada bila maloletna, Koperfild je upitao njenu baku za dozvolu da sa njim otputuje kako bi gostovala u emisiji, rekla je Luisova za portal The Wrap. Navodi se i da je taj deo priče potvrdila njena baka Patriša Barton.

Luisova je ispričala da je, nakon što se završio šou, otišla s Koperfildom u bar, gde je videla da joj nešto sipa u piće.

-Kada sam ga upitala šta je to uradio, odgovorio je da deli ono što ima, izjavila je Britni Luis.

Kasnijeg toka stvari, prenela je, nejasno se seća, samo pojedinih detalja.

-Sećam se da mi je odeća bila skinuta, da je počeo da me ljubi, i da se spušta tako niz moje telo, i nakon toga mi se sve zatamnelo, navela je Luis, prenosi Independent.

Ona tvrdi da joj je, kada se ujutro probudila, Koperfild rekao: -Ništa se nije desilo- Smatra da je to iz razloga jer je tada bila maloletna. Nakon tog incidenta, navodno ju je naterao da napiše neko pismo da je sve bilo u redu.

Dejvid Koperfild danas ima 61 godinu i prema podacima magazina Forbs komercijalno je najuspešniji iluzionista koji je "težak" 850 miliona dolara.

Pružajući podršku pokretu #MeToo, kao da je bio svestan toga da će neko (gospođa Luis) objaviti svoje navode, prenosi Independent.

U svojoj poruci podrške protestu na društvenim mrežama, napisao je svi žele da ljudi koji se osećaju kao žrtve seksualnog zlostavljanja znaju da su podržane, kako bi mogle da idu dalje, što je važno.

Zamislite kako je, kad verujete u pokret, ali ste istovremeno bili lažno optuženi u javnosti u prošlosti, dodao je.

Pretpostavlja se da misli na slučaj iz 2007. godine, kada ga je bivša misica Lesli Kerol optužila da ju je zaključao i napadao u svom domu na Bahamima. Policija je tvrdnje istraživala, ali optužnica nije podignuta. Optužnica je, navodi, potpuno poremetila njegov život i život njegove porodice. Dodao je da je godinama čitao novinske izveštaje u kojima je bio optužen za razne gnusne radnje, koje su, kako navodi, bile isfabrikovane, a da je bilo malo onih koji su pisali o lažnoj prijavi i njegovoj nevinosti.

A post shared by PE✪PLETALK.RU (@peopletalkru) on Jan 24, 2018 at 11:34pm PST

Kako je ocenio, oni koji lažno optužuju mogu negativno da utiču na one koji to ne rade, na njihovu "verodostojnost" u očima javnosti i čine lošu "uslugu" pravim žrtvama zlostavljanja.

-S obzirom na to da sam ja preživeo pravu oluju, želim da pokret nastavi da se širi, naveo je.

Inicijativa "I ja sam bila" žrtva seksualnog nasilja proširila se od SAD na druge države sveta. Brojne glumice, među njima i mnoge poznate, priznale da su na počecima karijere bile žrtve redatelja, kolega ili producenata.

Marija Milenković