Šon Hejz: Kad sam rekao da sam gej, moja majka je rekla da treba da idem kod psihijatra (video)

Šon Hejz: Kad sam rekao da sam gej, moja majka je rekla da treba da idem kod psihijatra (video)

Autor: | 10/01/2018

0

Šon Hejz briljantno tumači lik Džeka Mekfarlanda u komičnoj seriji "Vil i Grejs". Gej muškarac, pun samopouzdanja, koji u novim epizodama hrabri druge da slobodno iskažu svoje seksualno opredeljenje.

U stvarnom životu on zaista jeste takav.

Ali, njegovo odrastanje, pa ni početak rada na seriji, a bilo je to 1998. godine, nisu bili laki. "Dobijali smo pretnje. Bilo je to teško vreme, ali i najbolji period mog života", izjavio je jednom prilikom.

Kao dečak, nije imao podršku porodice kakvu je želeo.

- Držao sam to u sebi, nisam ni braći govorio da sam u školi išao na dramske sekcije. Bilo je to drugačije vreme, druga polovina 80-ih godina, tada je biti gej bilo drastično drugačije. Nekako sam znao šta sam, ali tada nisam bio potpuno siguran. Tada se govorilo da je pozorište za homoseksualce, za slabiće... kao neke stvari zbog kojih treba da te bude sramota - kaže 47-godišnji glumac za "Pipl".

 

Čekao je da otvoreno kaže da je gej do svog punoletstva.

- Bilo je to 1998. godine. Pomalo je to bio kliše, čekao sam večeru za Dan zahvalnosti. Kad sam rekao da sam gej, moja majka je rekla da treba da idem kod psihijatra. Napisala mi je pismo na 10 strana, počelo je onim 'Bog nije tako želeo...', znate već te neobrazovane stavove.

 

Međutim, dodaje glumac, majka je vremenom počela da ga razume.

- Postala je obrazovanija u tom pogledu, otvorenija, sprijateljila se sa ljudima koji su gej. Postala je divna i puna podrške i razumevanja - kaže ovaj glumac koji je od 2014. godine u braku sa kompozitorom Skotom Ajsnoglom.

 

Za razliku od pre više godina kada je, ističe, bio zabrinut kako će u seriji predstaviti gej populaciju, jer je to smatrao velikom obavezom i teretom, sada ima drugačiji doživljaj. Sada mu je drago što mladi koji su homoseksualnog opredeljenja mogu da se "pozovu" na seriju "Vil i Grejs" u objašnjavanju toga ko su i šta su.

- Ako vam nedostaje reči da objasnite svojoj porodici, da im dočarate svoja osećanja, uvek možete da kažete: 'Kao u seriji 'Vil i Grejs' ili kao 'Elen Dedženeris' ili neka druga javna ličnost. Treba pomagati ljudima, posebno u komunikaciji sa porodicama, jer je biti gej potpuno normalno kao biti strejt. Nema razlika.

hellomagazin.rs guliver/getty

Pročitajte još