Dame, pokrenite se: Joga dokazano ublažava ženske tegobe

Dame, pokrenite se: Joga dokazano ublažava ženske tegobe

Autor: | 30/12/2017

0


Žene koje vežbaju jogu u menopauzi mogu imati blaže simptome poput noćnog znojenja ili talasa vrućine od vršnjakinja u menopauzi koje se ne bave tom vrstom vežbanja, pokazalo je istraživanje.

Tim je analizirao podatke iz ranijih 13 istraživanja koja obuhvataju 1.306 žena i koje su nasumičnim odabirom bile uključene u program vežbanja joge, u druge programe vežbanja, u zdravstveno savetovanje ili nisu bile uključene ni u kakve programe. Sve su žene na početku istraživanja patile od simptoma menopauze.

Joga se pokazala dobrom u ukupnom ublažavanju simptoma menopauze, tegobe povezane s tim simptomima, i pojedinačno u ublažavanju talasa vrućine i noćnog znojenja, vaginalne suvoće i bolnih seksualnih odnosa, pokazalo je istraživanje.

U odnosu na druge vrste vežbanja koje se praktikuju za ublažavanje noćnog znojenja i talasa vrućine joga je imala bolje rezultate kao i u poređenju sa zdravstvenim savetovanjem u pogledu ukupnih simptoma menopauze.

-Već je bilo naznaka u ranijim istraživanjima da bi joga mogla da pomogne ublažavanju psihičkih simptoma povezanih s menopauzom poput promena raspoloženja, depresije i problema sa spavanjem, kaže rukovodilac istraživanja Holger Krejmer, direktor istraživanja u odeljenju za internu i integrativnu medicinu klinike Esen-Mite i univerzitera Duizburg-Esen u Nemačkoj.

-Na temelju novih podataka joga može efikasno da ublaži telesne simptome poput talasa vrućine, noćnog znojenja, slabosti ili simptoma vezanih za bešiku, kazao je Krejmer. To pokazuje potencijalne dobrobiti joge za sve žene sa simptomima menopauze”.

U okviru istraživanja koja su trajala od 4 do 16 nedelja žene su bile uključene u programe joge koji su trajali od jednom nedeljno do 14 puta nedeljno.

S obzirom na to da su korišćene razne vrste joge ne može se reći koja je najbolja za ublažavanje simptoma menopauze, napisali su naučnici u časopisu Maturitas, a prenosi agencija Hina.

S obzirom na to da je joga niskorizična telesna aktivnost koja se može prilagoditi telesnim sposobnostima pacijenata treba je uzeti u obzir kao metodu ublažavanja simptoma, kaže dr. Rejčel Polis iz zdravstvenog sistema Krozer-Kistoun u američkom gradu Springfildu, koja nije bila uključena u istraživanje.

Hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock
Tagovi: joga zdravlje