Smrt na božićno jutro: Godinu dana od kako nema Džordža Majkla

Smrt na božićno jutro: Godinu dana od kako nema Džordža Majkla

Autor: | 25/12/2017

0

Na današnji dan pre godinu dana svet je na božićno jutro dočekala tragična vest: preminuo je slavni Džordž Majkl.

Pevač Džordž Majkl preminuo je 25. decembra 2016. godine u 53. godini života. Ta je vest šokirala javnost, a posebno njegovog dugogodišnjeg ljubavnog partnera Fadija Favaza.

- Ovaj Božić nikad neću zaboraviti. Prva stvar koju sam ujutro video bio je moj preminuli partner u krevetu. Uvek ćeš mi nedostajati - napisao je Džordžov dečko na svom Tviteru.

Fadi i Džordž bili su zajedno od 2011. godine, ali svoju su vezu držali podalje od očiju javnosti.

- Trebali smo da idemo na božićni ručak. Došao sam kod njega kako bih ga probudio i više ga nije bilo, ležao je spokojno u krevetu - rekao je Favaz.

Karijera Džordža Majkla

Džordž Majkl rođen je kao Georgios Kyriacos Panayiotou, 25. juna 1963., a slavu je stekao tokom 1980-ih kao član dua Wham! koji je osnovao s prijateljem iz školskih dana Endrjuom Ridžlijem.

 

Njegov prvi solo singl, Careless Whisper, objavljen je u vreme dok je još bio član Whama! i prodat je u šest miliona primeraka. Kao solo umetnik prodao je više od sto miliona albuma širom sveta do 2010. godine.

Njegov prvi solo album, Faith, ostvario je prodaju od 20 miliona primeraka, a Radio Academy proglasio je Majkla za najčešće puštanog autora na britanskom radiju između 1984. i 2004.

 

Godine 2005. objavljen je dokumentarni film A Different Story o njegovom privatnom životu i karijeri. Godinu dana kasnije, Džordž je najavio svoju prvu turneju u 15 godina. Turneja 25 Live trajala je pune tri godine.

 

Zdravstveni problemi

Prema dostupnim podacima, Majkl je početkom decembra 2016. s Noti Bojem počeo rad na novom albumu, dok je u novembru kraju priveo rad na dokumentarcu Freedom. Poznato je da je tokom 2011. godine odložio deo koncerata pošto je završio u bolnici s upalom pluća. Lečio se u Beču, da bi posle povratka u London izjavio kako je bio na ivici smrti. Lekari su obavili komplikovan zahvat da bi mu omogućili da slobodno diše pošto je neko vreme u bolnici bio bez svesti.

Majkl se borio sa zavisnošću od alkohola i droge.

 

Otvoreno govorio o svojoj homoseksualnosti

Majkl je zapao u depresiju 1993. godine pošto je njegov partner Anselmo Felepa preminuo od AIDS-a, a koju godinu kasnije umrla mu je i majka. Tek 1998., pošto ga je policija u Los Anđelesu uhapsila, objavio je da je homoseksualac. Nije to hteo javno da prizna dok mu je majka bila živa, objasnio je posle.

 

Početkom 2005. godine na filmskom festivalu u Berlinu predstavio je autobiografski dokumentarni film A Different Story u kojem potpuno iskreno govori o svom homoseksualizmu.

Posle projekcije novinarima je rekao da “pop muzika više ne postoji, postoji nešto što se zove pop-rok, a ja ne želim da se takmičim ni s Robijem Vilijamsom ni sa Rejčel Stivens, a kamoli s pevačima s Pop Idola. Moja karijera kreće u drugom smeru, a ja u ovom trenutku ne znam u kojem. Možda ću pisati pesme za druge izvođače”, izjavio je tada 41-godišnji Majkl, što je odmah izazvalo pravu lavinu novinskih napisa širom sveta o tome kako Majkl napušta muziku, dok su oni manje gladni senzacionalizma tačnije pisali da je rekao “pop muzika je mrtva”.

 

Sahranjen tek posle tri meseca

Džordž Majkl najzad je sahranjen posle duga tri meseca nakon smrti. Pevač nije mogao da bude pokopan bez utvrđivanja razloga smrti. Mrtvozornik je naposletku otkrio da je Džordž umro prirodnom smrću prouzrokovanom kardiomiopatijom, miokarditisom i masnom jetrom.

hellomagazin.rs/m.g. guliver/getty
Tagovi: Džordž Majkl