Titanik slavi 20 rođendan: Predviđali su mu fijasko, a osvojio je 11 Oskara i milione dolara

Titanik slavi 20 rođendan: Predviđali su mu fijasko, a osvojio je 11 Oskara i milione dolara

Autor: | 18/12/2017

0

Delom elegija prekinutoj mladosti, delom oda uzvišenoj ljubavi, filmski 'blockbuster' Titanik oduševljava nove naraštaje fanova i 20 godina posle snimanja.

U utorak, 19.12. ove godine, će biti dve decenije otkako su gledaoci prvi put videli da Rouz nije uspela da održi obećanje Džeku "da ga nikad neće pustiti" i na smrt smrznutog ljubavnika prepustila njegovom vodenom grobu, izazvavši globalno plakanje u bioskopima.

Godišnjica je obeležena brojnim prikazivanjima širom SAD-a, a gledaoci i dalje tuguju nad sudbinom mladih ljubavnika u interpretaciji Leonarda Dikaprija i Kejt Vinslet, danas oboje oskarovaca s holivudske A liste.

 

- Priča o Titaniku ima vanvremenski kvalitet. Izgleda da živi izvan naše svakodnevice i to nas fascinira - rekao je povodom godišnjice reditelj Džejms Kameron.

Rouz i Džek su fiktivni likovi u dramatizaciji stvarnog potonuća najpoznatijeg broda na svetu u ledenim vodama severnog Atlantika 1912. godine. Titanik je ušao u filmsku istoriju osvojivši 11 Oskara, uključujući one za najbolji film i režiju. Sa zaradom od 2,2 milijarde dolara, bio je najuspešniji film svih vremena, dok ga 2009. nije pretekao Avatar, ponovo u režiji Džejmesa Kamerona.

Iako traje 'zastrašujućih' 195 minuta, film je dobio briljantne kritike, a i naslovna pesma "My Heart Will Go On" donela je globalni uspeh Selin Dion.

 

Kameron (63) danas kaže da je ideju producentima Foxa prodao najkraćom prezentacijom u istoriji. Pokazao im je veliki i raskošan crtež blještavog Titanika koji polako tone.

- Rekao sam im samo pet reči: Romeo i Julija na tome.

Na početku snimanja, u oktobru 1996., Dikaprio i Vinslet imali su 21, odnosno 20 godina.

- Jako brzo su 'kliknuli' i bili su međusobna podrška tokom dugog i napornog snimanja - kaže Kameron. Produkcija je bila epskih razmera. Koštala je 200 miliona dolara, s 800 članova filmske ekipe i hiljadu statista.

 

Kameron je za potrebe snimanja dao da se izgradi replika broda u stvarnoj veličini, pošto je dobio originalne nacrte stvarnog graditelja. Prostorije na Titaniku studiozno su rekreirane po starim fotografijama. Produkcija je izgledala toliko naduvano da su neki američki mediji, poput Variety-ja, najavljivali najveći fijasko u holivudskoj istoriji. Ni Kameron nije bio siguran u uspeh dok film nije krenuo u bioskope.

Prvog vikenda prikazivanja film je zaradio 28,6 miliona dolara, što baš i nije obećavalo jer se očekivalo da će vikend posle zarada pasti za 40 do 50 posto, što je uobičajeni trend blokbustera na blagajnama. Titanik je, međutim, drugi vikend zaradio isto, a treći još i više. Ukupno je 15 vikenda zaredom bio najgledaniji u američkim bioskopima.

 

- Mislili smo da živimo u nekom alternativnom svemiru gde ne postoje zakoni gravitacije - kazao je Kameron. Stručnjaci su mislili da se brojke dižu time što grupe mladih devojaka gledaju film više puta, ali Kameron tvrdi da je Titanik prošao tako dobro jer je njegova ljubavna priča bila privlačna svim generacijama.

- Ponosan sam što smo stvorili nešto što ima svoju stvarnost, vanvremensku. Uz svo dužno poštovanje prema Kejt i Leu, koji su moji dobri prijatelji, oni više nisu Kejt i Leo, oni su Rouz i Džek. I biće zauvek - rekao je Kameron.

hellomagazin.rs/m.g. printscr/youtube

Najnovije vesti