Branko Đurić Đura: Sviranje gitalele me opušta i zabavlja

Branko Đurić Đura: Sviranje gitalele me opušta i zabavlja

Autor: | 16/12/2017

0

Narod ga je prvo zavoleo kao komičara u odavno legendarnoj "Top listi nadrealista" i "Audiciji", pa kao pevača i gitaristu sarajevskog rok benda "Bombaj štampa", a potom je Branko Đurić Đura dokazao da može mnogo više - postao je slavni glumac, počeo da piše scenarija i da režira. Poslednje što je režirao je monodrama "Šta me snađe". Đura je tekst Nebojše Romčevića prilagodio za izvođenje na "daskama koje život znače", a u mnogobrojnim ulogama našla se glumica Anđelka Prpić. Da li je "masovna monodrama", kako ju je nazvao, izazov za režiju, Đura za "Novosti" kaže:

- Svakako je veliki izazov i užitak raditi predstavu sa jednom glumicom u tako mnogo uloga. U današnjoj pojavi jeftinih komedija, pravo je osveženje napraviti kvalitetnu predstavu koja demonstrira glumačko umeće na tako veseo način.

* Šta toj komediji diže cenu?

- Vrhunski tekst, vrhunska gluma i režija koja ne kvari previše to sve .

* Dopunjavate li "Đurologiju"?

- Uvek dodam nešto novo, bio sam na turneji po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i jubilarni 20. put je odigrao u rodnom Sarajevu.

* Uz glumu, režiju i pisanje, da li vam je rokenrol glavna pokretačka energija?

- Jeste. Nekako u svemu što radim prepoznajem i koristim rokerska iskustva.

* Svirate li kada ste sami?

- Nosim stalno sa sobom neku gitaricu, gitalele se zove, i sviram kad god imam priliku. To me opušta i zabavlja.

* Da li kao član žirija u takmičenju "Tvoje lice zvuči poznato" razmišljate kako biste nešto dugačije odglumili ili otpevali?

- Pa sigurno da kao profesionalci ne možemo da pobegnemo od toga da sve gledamo kroz našu prizmu demistifikacije. Teško se prepustim i ponašam kao "običan gledalac". Samo vrhunska majstorstva iz našeg posla me uvuku u takav način gledanja.

* Šta nas novo očekuje iz vaše široke umetničke lepeze?

- Mislim da vas iz moje lepeze očekuje ono što sam najmanje nudio poslednjih nekoliko godina, a to je - pauza!

Hellomagazine.rs Antonio Ahel /ATAImages

Pročitajte još