Stalno vam je hladno? Evo koji su glavni razlozi za to

Stalno vam je hladno? Evo koji su glavni razlozi za to

Autor: | 05/12/2017

0

Postoje ljudi kojima je hladno kada se temperature spuste ispod nule, ali i oni kojima je stalno hladno.

Spadate li u drugu grupu, onda ste sigurno nekoliko puta naišli na negodovanje okoline kada ste, na primer, jedini u kancelariji hteli da zatvorite prozor dok je drugima bilo vruće. A ako je jedino objašnjenje koje vam je do sada neko za to ponudio bilo da ste zimogrožljivi, vreme je da najzad otkrijete i koji su pravi razlozi za to što vam je hladnije nego drugima. Evo što o svemu kaže stručnjak.

Za početak, važno je znati da je ženama uopšteno hladnije nego muškarcima iz jednostavnog razloga što im se "toplota nakuplja oko vitalnih organa", kako navodi doktorka i profesorka medicine Rošini Raj. 

Na osećaj hladnoće može da utiče i nizak nivo telesne masti koja inače deluje kao neka vrsta izolacije. Umor i dehidracija su takođe mogući krivci, jer nedostatak sna dovodi do usporavanja metabolizma i oslabljene cirkulacije. S druge strane, voda pomaže telu u zadržavanju i sporijem oslobađanju toplote, odnosno u održavanju ujednačene telesne temperature.

- Drugi mogući uzroci za učestalo drhtanje uključuju nizak nivo gvožđa ili vitamina B12, koji igraju veliku ulogu u regulisanju telesne temperature - dodaje Raj i preporučuje da u svakom slučaju posetite lekara koji će prepoznati vaš problem i dati vam najbolji savet.

hellomagazin.rs guliver/thinkstock