Naučnici otkrili: Žestoka pića doprinose da se osećamo privlačno, ali i da budemo agresivni

Naučnici otkrili: Žestoka pića doprinose da se osećamo privlačno, ali i da budemo agresivni

Autor: | 23/11/2017

0

Istraživanje zasnovano na najvećoj globalnoj anketi o konzumiranju alkohola Global Drug Survey (GDS) posvećeno je uticaju različitih alkoholnih pića na raspoloženje i ponašanje. Rezultati studije, u kojoj su naučnici analizirali odgovore 29.836 učesnika iz 21 zemlje, starih 18-34 godine, objavljeni su u časopisu "British Medical Journal".

Četrdeset tri odsto anketiranih izjavilo je da se posle konzumiranja koktela i žestokih pića osećaju seksi. Četrdeset osam odsto njih je izjavilo da im je zbog tih pića najčešće muka, a razlog je verovatno u tome što ih često piju prebrzo i mnogo više nego što bi zapravo hteli. Naročito u koktelima ukus alkohola se manje oseća.

Odgovori se razlikuju u zavisnosti od godišta i pola. Mladi od 18 do 24 godine najčešće povezuju pivo, vino i žestoka pića sa pozitivnim osećanjima (navode da im daju energiju, doprinose samopouzdanju i seksepilnosti). I žene dovode ta pića sa istim osećanjima, uz jedan izuzetak: one su znatno ređe nego muškarci navodile da ih ona čine agresivnim.

Što se tiče piva i crnog vina, gotovo polovina anketiranih navela je da ih ta pića opuštaju, dok je svega 20 odsto anketiranih to isto reklo za žestoka pića.

Činjenica je da je alkohol u igri u petini svih slučajeva nasilnog ubistva širom sveta, bilo da je reč o tuči, nasilju u porodici ili nekom drugom krivičom delu. Oko 15 odsto saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom izazvano je pod dejstvom alkohola, procenje Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Novo istraživanje pokazuje da se uticaj različitih alkoholnih pića ne doživljava na isti način, što je veoma važno za politiku prevencije, koja bi, na primer, trebalo da drugačije da informiše javnost o konzumiranju rakije, a drugačije o vinu, umesto da paušalno upozorava na opasnosti koje vrebaju od alkohola.

Nalivanje alkoholom se često završi nasiljem, ali redovno konzumiranje malih količina alkohola direktno šteti organizmu. Više od 200 bolesti i simptoma poput raka izaziva alkohol, osim toga, smanjuje izglede za izlečenje mnogih bolesti, pokazuje studija SZO iz 2014. Zbog toga su pivo, vino i žestoka pića najopasnija droga.

hellomagazin.rs guliver/thinkstock
Tagovi: alkohol zdravlje

Pročitajte još