Beli luk na prazan stomak: Pojačajte dejstvo ovog eliksira zdravlja

Beli luk na prazan stomak: Pojačajte dejstvo ovog eliksira zdravlja

Autor: | 15/11/2017

0

Beli luk sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, bogat je vitaminima i mineralima kao što su adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, gvožđe, enzimi, eterična ulja, jod, kalijum, kalcijum, selen, sumpor i fosfor.

Glavni sastojak belog luka je alicin koji poseduje čudesno antibakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko delovanje, ali taj "čudesni sastojak" zaslužan je i za još nešto. Iako bi mnogi mogli pomisliti kako se "priroda poigrala" pa greškom baš belom luku dala afrodizijačka svojstva, nauka je potvrdila da alicin podstiče protok krvi.

Kad se pali “žuto svetlo”: Koja vrednost krvnog pritiska upozorava da morate promeniti način života

Beli luk i njegovi sastojci podvrgnuti su brojnim istraživanjima koja su masovno dokazala njihovo delovanje na infekcije uzrokovane bakterijama i virusima. Istraživanja potvrđuju i da beli luk ima antikancerogena svojstva. Redovno konzumiranje većih količina belog luka smanjuje rizik od pojave mnogih vrsta raka, posebno raka rektuma i bubrega. Koristi se za mnoge tegobe, ali i na razne načine, piše Večernji.hr.

Ali što će se dogoditi ako pojedete beli luk na prazan želudac? Naučnici su potvrdili da konzumiranje belog luka na prazan želudac povećava njegovu delotvornost. Stoga, ako vas muče određene zdrastvene tegobe, konzumirajte beli luk na prazan želudac. Redovna konzumacija belog luka podsiče cirkulaciju, snižava  krvni pritisak i masnoće u krvi i sprečava moždani udar.

Hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock
Tagovi: beli luk zdravlje