Prota i Doda otvorili 42. Belgrade Fashion Week

Prota i Doda otvorili 42. Belgrade Fashion Week

Autor: | 29/10/2017

0

Najuticajniji modni projekat jugoistočne Evrope, 42. Belgrade Fashion Week svečano je otvoren u BelExpo Centru.

Ljubitelji mode najpre su mogli da pogledaju kolekciju Aleksandra Protića inače jednog od najistaknutijih domaćih kreatora i van granica naše zemlje, koji je ovom prilikom proslavio dve decenije uspešnog rada. Za svoju kolekciju, Protić je pronašao inspiraciju u skulpturama "Pelagos" Barbare Hepvort, a dominantni detalji su falte i kaiševi koji daju i određuju formu modela.

Publika je nakon toga uživala u reviji Dode Komad, prošlogodišnje dobitnice nagrade BFW-a za poseban doprinos razvoju mode kao umetnosti. Profesorka Doda Komad sa jedinstvenim pristupom edukaciji izgradila je brojne domaće dizajnere medju kojima i Aleksandra Protića. Ove sezone, čuvena profesorka predstavila je kolekciju koju čine unikatni odevni predmeti i modni detalji načinjeni od vune, svile, pamuka, i materijala novih tehnologija.

Nove kolekcije zatim su predstavili brend kalifornijskog porekla – UGG, koji je ove sezone prikazao kolekciju inspirisanu plažama, planinama i prepoznatljivom arhitekturom Kalifornije i mlada beogradska dizajnerka Sonja Jocić, čiji inovativan dizajn i ovoga puta kroz dekonstrukciju i reciklažu eleminiše otpad tkanine radi boljeg očuvanja životne sredine. Stajling i forme odišu jednostavnošću minimalističkih formi koje naginju ka avangardi, uličnom odevanju sa elegantnim adergraund prizvukom. Kolekcijom “RE”, Sonja se obratila urbnim i kreativnim ženama sa jasnim stavom, kao i onima koje bi volele da ga imaju. Posebna atrakcija večeri bili su poznati voditelji Zoran Kesić i Una Senić koji su prošetali pistom u ulozi manekena na reviji modnog brenda UGG.

Na samom kraju prvog dana 42. Belgrade Fashion Week-a, održane su revije autorske mode.

Nova kolekcija brenda Lily Taylor nastala je kao svojevrsni memento na različita putovanja i lokacije na kojima je tokom poslednjih godina boravila Ljiljana Joksović Mutić, koja i stoji iza ovog brenda. Kroz kolekciju diskretno provejava boho stil na bluzama i haljinama, a u jedinstvu sa pročišćenom i oštrijom formom kaputa.

Mladi dizajner Marko Glavinić predstavio je kolekciju 'Osam' koja se bavi tematikom beskonačnosti. Glavni element Markove kolekcije je forma kineskog kostima, transponovana u ovovremensku, polu-sportsku formu, dok su siluete nešto ležernije, ali ne bez karakterističnih naglašenih krojeva i detalja. Priču dopunjuje saradnja sa makedonskim brendom custom made obuće, S.ignature Satje Grabuloskog.

Kolekcija Ane Trošić Trajković ove sezone nosi naziv „42“ i predstavlja nastavak prethodne mini kolekcije, takođe inspirisane romanom „Autostoperski vodič kroz galaksiju“. Kolekcija je potpuno „obojena“ atmosferom iz romana, tako da se oslanja na modu 70ih godina prošlog veka. Dizajnerka je u smislu kolorita kombinovala pastelne tonove sa osnovnim i fluo bojama, a kao novinu u odnosu na prethodne kolekcije, crna i bela su daleko više zastupljene. Aksesoari su obogaceni 3d oblicima motiva, a sve u eksploziji boja, dezena i igre tekstura.

Izložba modnih detalja tradicionalno čini deo pratećeg programa Fashion Week-a, i ovoga puta je okupila najznačajnija dizajnerska imena: Nataša Šarić, Stanislava Sinđelić, Nevena Slavković, Evica Milovanov Penezić, Gordana Perenčević, Ivana Desnica. Osim dizajnera, na BFW EXHIBITION platformi, predstavili su se i pojedini značajni brendovi kao što su Lilu, Reda Milano, Rish, Tabanica, LaDoLa lu, Iskra.

Kao društveno odgovorna manifestacija, BFW podržava edukativni projekat “Jači od straha” sa ciljem da na kreativan način informiše i edukuje javnost o simptomima kancera, ukaže na značaj prevencije, rane dijagnostike i adekvatnog lečenja, kao i da pruži podršku obolelima i njihovim porodicama.

A na revijama su bili i mnogobrojni poznati:

hellomagazin.rs Bgrade Fashion Week