Katarina Oksenberg pokušava da izvuče ćerku iz sekte: Učiniću sve samo da mi se vrati!

Katarina Oksenberg pokušava da izvuče ćerku iz sekte: Učiniću sve samo da mi se vrati!

Autor: | 26/10/2017

0

Katarina Oksenberg zvezda serije "Dinastija" i ćerka Jelisavete Karađorđević prošle nedelje za "People" magazin je ispričala kako je njena dvadesetšestogodišnja ćerka potpala pod uticaj lidera sekte pod nazivom Nxivm.

Oksenberg je želela da raskrinka grupu koja navodno pomaže ljudima i koju predvodi Kit Ranijer. Katarina je ispričala da je ona predložila ćerki Indiji 2011. godine da se prijavi na časove u grupu Nxivm koja navodno pomaže ljudima da se osećaju bolje i koja radi na samopouzdanju mladih. Odmah na početku je primetila da je grupa "čudna i jeziva", ali njenoj ćerki se dopao program koji je Ranijer pokrenuo pre 20 godina. Majka nije želela da stoji na putu odraslom detetu, ali se situacija otela kontroli.

— Najslađe, najtolerantnije i najlakše dete od sve moje dece - bilo je zainteresovano. Ušla je u organizaciju u narednih par godina, posećujući sve više i više njihovih skupih predavanja, regrutujući prijatelje i prazneći svoj bankovni račun sa svojim nasleđem - rekla je Katarina za People.

"Kurs psihologije sa praktičnom nastavom koji radi na savladavanju veština koje obezbeđuju uspeh u životu", piše na sajtu Nxivm stranice.

U aprilu je Katarina razgovarala sa Boni Piesi, ženom koja je napustila kurs. Prema njenim rečima grupa je zapravo sekta koja tera svoje članove da budu na rigoroznoj dijeti i da ne telu imaju urezane incijale vođe grupe.

Boni je insistirala da Katarina uradi sve što može kako bi spasila ćerku.

- Indija je bila u lošem stanju kada sam je videla u januaru. Jednom mi je rekla da neće jesti tri dana zbog kazne i da će tako pokušati da popravi svoje ponašanje - rekla je Boni za People.

Nakon razgovora sa Boni, Katarina je, da bi proverila stanje svoje najstarije ćerke, pozvala Indiju da dođe kući kako bi zajedno proslavile njen rođendan. Indija se u međuvremenu preselila u Olbani. Na kraju razgovora Indija je postavila pitanje koje e još više izbezumilo njenu majku:

- Mama, kosa mi opada i nisam imala ciklus već godinu dana. Možda bih mogla do doktora?

Kada je Indija stigla kući u maju, Katarina je bila šokirana ćerkinim izgledom, preklinjala je da joj pomogne. Međutim, ćerka je odbila svaki savet i majčinu brigu, a onda sa odmah sutra dan vratila u Olbani i od tada prekida komunikaciju sa majkom.

INDIA OXENBERG Makeup @jkaikala Photo @robertlynden

A post shared by JÉRÉMY KAIKALA | ジェレミ | 제레미 ?? (@jkaikala) on May 29, 2017 at 11:42am PDT

Ovog 19. oktobra, Indija je na Fejsbuku objavila status:“Apsolutno sam dobro, sjajno u stvari. Nikada ne bih stavila sebe ili ljude koje volim u opasnu situaciju."

Oksenberg, majka petoro dece, se zatim okrenula medijima: “Bespomoćna sam. Izgubila sam svoje dete i učiniću sve samo da mi se vrati."

Članak u "New York Times-u" ističe da su gradonačelniku Njujorka poslate brojne prijave protiv grupe Nxivm. Bivši članovi grupe su istakli da im je bilo dozvoljeno da jedu 800 kalorija dnevno kako bi bili fizički privlačni po kriterijuma Kita Ranijera.

Slučaj o ozloglašenoj grupi visi u vazduhu. Čeka se reakcija i istraga nadležnih organa.

hellomagazin.rs/m.g. guliver/getty