Bjelogrlić o "Senkama nad Balkanom": To je triler koji ima sve što današnju publiku zanima

Bjelogrlić o "Senkama nad Balkanom": To je triler koji ima sve što današnju publiku zanima

Autor: | 18/10/2017

0

Dok smo stvarali seriju bili su mi zanimljivi svi ti istorijski događaji i ličnosti o kojima mi jako malo znamo, a pretpostavljam da mnogi ljudi ne znaju ništa, kazao je Tanjugu Dragan Bjelogrlić reditelj televizijske serije "Senke nad Balkanom" čija je prva epizoda sinoć prikazana u Jugoslovenskoj kinoteci.

Bjelogrlić je naglasio da su upravo ti istorijski događaji u velikoj meri odredili sudbinu 20. veka.

-Tretirali smo u seriji period između dva svetska rata na drugačiji načina nego što je to praksa bila do sada, bilo u dramskom programu ili u filmovima. Naša serija je zapravo triler koji traži aktivno gledanje. Nije lako gledati "Senke nad Balkanom" i istovremeno kuckati poruke. Takav sadržaj serije iziskivao je od svih nas koji smo je stvarali veliku preciznost i koncentraciju, kazao je Bjelogrlić Tanjugu.

On je napomenuo da je serija još uvek u fazi montaže.

-Ne mogu da kažem da sam preveliki optimista niti da očekujem ogroman uspeh, ali sam jako blizu da kažem da sam uspeo u onome što sam hteo kada sam ušao u projekat 'Senke nad Balkanom'".

Ideja da nekoliko reditelja režira epizode televizijske serije, po Bjelogrlićevim rečima predstavlja standard za takve formate u svetu.

-Bitna je čvrsta kreativna postavka, a svaki reditelj sledeći tu postavku daje svoj mali pečat seriji. To se prvi put radi kod nas i trebalo nam je malo vremena da se uigramo. Verujem da će naša ideja o seriji i sama realizacija tog tv formata da se poklopi sa ukusom gledalaca. Verujem da serija ima sve ono što savremenu publiku danas zanima, kazao je Bjelogrlić.

Prva epizoda televizijske serije "Senke nad Balkanom" premijerno će biti emitovana u nedelju 22. oktobra u 20 časova na prvom programu Radio-televizije Srbije, kao i na još pet nacionalnih televizija u regionu i u Ruskoj federaciji.

Pored Bjelogrlića koji igra glavnu ulogu, u "Senkama nad Balkanom" gledaoci će gledati i Andriju Kuzmanovića, Gordana Kičića, Žarka Lauševića, Mariju Bergam

Međunarodnu glunačku ekipu čine poslavljeni ruski glumci Aleksandar Galibin i Andrej Zibrov; kao i ovdašnjoj publici dobro poznati glumci iz regiona Goran Bogdan, Bojan Navojec, Toni Mihajlovski i Petar Arsovski.

Scenario za ovu seriju su, prema filmskoj priči Stevana Koprivice, napisali Danica Pajović, Dejan Stoiljković, Vladimir Kecmanović i Dragan Bjelogrlić. Muziku je i ovog puta uradio Magnifico. Kostimograf je Boris Čakširan, a produkcija je RTS i Cobra film.

Hellomagazin.rs Antonio Ahel/ATAImages/Instagram