Alkoholičar ste čak i ako samo volite da popijete?

Alkoholičar ste čak i ako samo volite da popijete?

Autor: | 10/10/2017

0

Vekovima se u svetu gradi pozitivan odnos prema konzumiranju alkoholnih pića i uvek postoji dobar razlog da se nečemu ili nekome "nazdravi", a alkoholičarima se smatraju osobe koje, čim ustanu iz kreveta "nagnu votku iz boce", ali psihijatri podsećaju kako zaboravljamo na takozvane funkcionalne alkoholičare.

Pojašnjavaju da je reč o socijalno neupadljivim ljudima koji radno i porodično funkcionišu zadovoljavajuće, a neretko i više nego zadovoljavajuće. Neposredna okolina ih ne percipira kao pijance već kao ljude "koji vole da popiju".

Takve osobe obično piju u određenim prilikamma, ali nakon njih "ne znaju za sebe od količine popijenog alkohola". Postoje i oni drugi koji šest večeri nedeljno redovno piju po čašu ili dve vina. I jedne i druge možemo da ubrojimo u funkcionalne alkoholičare.

Kao društvo pijemo previše, a alkohol je vekovima udomaćena legalna droga zapadnog čovečanstva, smatra britanski psihijatar dr. Igbal Mohudi i dodaje da su brojke u porastu.

On tvrdi da se u zapadnom svetu vekovima gradi pozitivan odnos prema konzumiranju alkoholnih pića kao i tolerantan odnos prema prekomernom pijenju i socijalno neupadljivim funkcionalnim alkoholičarima, pa je zagovaranje opštee apstinencije od ispijanja alkohola u potpunosti nerealno, ali zagovaranje umerenog ispijanja je korisno.

U Velikoj Britaniji najviše piju osobe između 55 i 74 godine starosti, a najmanje piju tinejdžeri i mladi ljudi.

Dr. Mohudin procenjuje da se čak polovina pacijenata koji su kod njega potražili pomoć u lečenju od zavisnosti od alkohola ne uklapa u stereotipe.

- Većinom je reč o osobama koje imaju vrlo visoke prihode, koji rade u Sitiju (finansijskom centru Londona), medijima ili PR-industriji, među njima ima lekara, stomatologa i advokata, a u njihovim društvenim krugovima gotovo je obaveza napiti se - kazao je on.

- Već godinama naporno rade i redovno piju, ali u određenom trenutku počinju da osećaju fizičke simptome poput mučnine nakon jutarnjeg buđenja. Sve više kompanija postaje svesno činjenice da njihovi zaposleni piju i na radnom mestu i neretko ih šalju na detoksikaciju - kaže Mohudin.

Dodaje da funkcionalni alkoholičari obično obavljaju sve svoje dužnosti bez problema uprkos omamljenosti alkoholom, a najčešće poriču da puno piju.

U stvarnosti, gotovo tri četvrtine alkoholičara čine funkcionalni alkoholičari.

Američka književnica Kerolajn Nep, bivša alkoholičarka i autorka bestselera "Opijanje - Ljubavna priča" napisala je kako su "pijane propalice i beskućnici samo izuzeci" dok većina alkoholičara izvanredno funkcioniše u većini oblika svog života, svoj alkoholizam uspešno skriva i odbija da sagleda bezbrojne načine na koje je alkohol pogubno deluje na njihov život.

hellomagazin.rs guliver/thinkstock