Preminuo francuski modni dizajner Erve Ležer, čovek koji je oblačio svetske zvezde

Preminuo francuski modni dizajner Erve Ležer, čovek koji je oblačio svetske zvezde

Autor: | 08/10/2017

0

Francuski modni dizajner Erve Ležer, osnivač istoimene modne kuće kojega je devedesetih godina proslavila "bandage" haljina, omiljena među svetskim džetseterkama, umro je u petak od pucanja aneurizme u 60. godini.

Pravim imenom Herve L. Leroux dizajner je bio talentovan i samouk. Najpre je bio frizer, a potom se bavio izradom šešira.

Godine 1981. za njega se dogodio odlučujući trenutak, susret s Karlom Lagerfeldom za kojeg je radio kao asistent u modnim kućama Chanel i Fendi.

Godine 1985. osnovao je brand Herve Leger. Tada je kreirao čuvenu "bandage" haljinu koja laska ženskoj silueti i koja mu je donela veliku slavu i brojne modne poklonike. Haljinu su opisivali kao niz "spojenih elastričih traka koje čine usku liniju".

A post shared by Dear Paula (@blogdearpaula) on Oct 7, 2017 at 1:14pm PDT

Uprkos svojoj modnoj kući koja je dobro poslovala, dizajner je nastavio da radi kao frilenser za Lanvin, a dizajnirao je i za Svarovski. Ali, 1999. kompanija BCBG Max Azria kupila je njegov brend i Ležer je izgubio komercijalna prava na njega.

Ipak, nastavio je da dizajnira haljine za poznate svetske trendesterke, među kojima su bile Tejlor Svift, Džesika Čestejn, Miranda Ker, Kejte Blanšet, Elizabeth Harli i Dita Von Tise, bliska Leruova prijateljica koja se na društvenim mrežama od njega oprostila rečima: "Uživaj u glamuroznom miru".

hellomagazin.rs instagram
Tagovi: Erve Ležer