Danas objavljivanje dobitnika Nobela za književnost, ko će naslediti Boba Dilana?

Danas objavljivanje dobitnika Nobela za književnost, ko će naslediti Boba Dilana?

Autor: | 05/10/2017

0

Godinu dana nakon što je Švedska akademija šokirala svet izborom Boba Dilana za nobelovca, žiri je spreman da objavi ovogodišnjeg dobitnika prestižne nagrade.

Akademija, koju čini 18 Šveđana izabranih tajnim glasanjem za tu doživotnu dužnost, objavila je da će Nobelova nagrada za književnost biti proglašena 5. oktobra u 13 časova. Više od polovine članova mora da glasa za pobednika, koji se bira među 350 autora na predlog književnih stručnjaka i bivših nobelovaca iz celog sveta.

Namenjena da ispoštuje želju osnivača nagrade, Alfreda Nobela, i oda počast "osobi koja je na polju književnosti proizvela najistaknutije delo u idealnom pravcu", uz novčani dodatak od devet miliona švedskih kuna (oko 940.000 evra) Nobelova nagrada prvi put je dodeljena 1901. Do danas ju je dobilo 113 pisaca među kojima je 14 žena, 36 pesnika i 28 autora koji su pisali na engleskom.

Prošlogodišnji izbor, kantautor Bob Dilan, ispostavio se kao krajnje kontroverzan, naoričito zbog Dilanovog potonjeg nemuštog odnosa prema nagradi. Zato ove godine analitičari očekuju da će Akademija ići na sigurniji izbor i nekog autora koji je opšte prihvaćeniji.

- Akademija je, zapravo, vrlo diskretno društvo i ove godine ne treba očekivati senzaciju - tvrdi književni kritičar „Svenska Dagbladeta” Klemens Pelinger.

U britanskoj kladionici "Ladbrouks" (Ladbrokes), koja je prošle godine objavila da u 91 odsto slučajeva laureat na kraju ima kvotu 10/1 ili manju, ove godine listu kandidata predvode Ngugi va Tjong'o iz Kenije (4/1) i Japanac Haruki Murakami (5/1). Poslednji crni pisac koji je dobio Nobela je bila Amerikanka Toni Morison 1993, a poslednji tamnoputi laureat iz Afrike bio je Nigerijac Vole Sojinka 1986.

Kanadska autorka Margaret Atvud, na talasu uspeha nedavne TV ekranizacije svog romana "Sluškinjina priča", zauzela je treće mesto (6/1), dok su iza nje južnokorejski pesnik Ko Un i kineski pisac Jan Lianke (8/1).

Među ostalim značajnijim favoritima "Ladbrouks" ističe Izraelca Amosa Oza, italijanskog autora Klaudija Magrisa i Španca Havijera Marijasa (10/1).

 

Ngugi i Ko su, kako neki književni kritičari navode, „najnobelskiji” kandidati jer su obojica znatno vreme provela u azilu, dok bi najšokantniji, kao logični nastavak godine Dilana, bila Italijanka Elena Ferante, osoba koja piše pod pseudonimom.

Među slabije kotirane ubrajaju se i Izraelac David Grosman, Albanac Ismail Kadaré, Francuz Mišel Uelbek, Sirijac Adonis, Hrvatica Dubravka Ugrešić, Čeh Milan Kundera, Amerikanke Džojs Kerol Outs i Ursula Le Gvin, Britanac Džon Le Kare i Nemac Peter Handke ali laureat bi mogao biti i neko nepoznat širokoj javnosti.

- Ono što se dogodilo prošle godine, zaista je bilo posebno. Verujem da će ove godine dobitnik nagrade biti romanopisac ili pisac eseja, muškarac poreklom iz Evrope. Potpuna suprotnost Bobu Dilanu - prognozira Bjorn Viman, novinar koji prati kulturu. Portugalac Antonio Lobo Antunes i Albanac Ismail Kadaré imaju, tvrdi, dobre izglede.

hellomagazin.rs guliver/getty

Najnovije vesti