Pojavio vam se čmičak na oku, evo šta treba da uradite

Pojavio vam se čmičak na oku, evo šta treba da uradite

Autor: | 03/10/2017

0

Ukoliko vam se na kapku, tačnije u korenu trepavice pojavi mala grudvica, praćena crvenilom, ponekad i bolom, to znači da je izašao čmičak ili medicinski hordeolum.

- Ova vrsta infekcije leči se antibiotskim kapima ili mastima - kaže dr Zora Ignjatović, oftalmolog-hirurg "Miloš klinike".

- Od velike pomoći je i grejanje suvim toplim oblogama, poput zagrejane soli vezane u maramicu, ili preko maramice da se drži toplo kuvano jaje - upućuje dr Ignjatović.

U suprotnom, ukoliko se ova promena na kapku ne leči može da se razvije gnojna upala.

- Najčešće nastane pukotina na koži i gnoj se isprazni napolje, ali najbolje je da se napravi mali zarez i isprazni gnoj, nego da se čeka da sam izađe - kaže dr Ignjatović.

Po prolasku čmička može da se desi da se formira ožiljak, tačnije granulom. Takvo tkivo može samo hirurški da se ukloni, malom intervencijom u lokalnoj anesteziji.

- Postoji i jedna druga vrsta slične promene na kapku, takozvani halacion, koji liči na čmičak, ali je grudvica u kapku bezbolna i nema crvenila - objašnjava sagovornica za Novosti.

- Ova promena nastaje zbog zapušenja izvodnih kanala nekih od nodifikovanih lojnih žlezda u kapku i takođe, veoma često, mora da se isprazni malim hirurškim rezom u lokalnoj anesteziji.

hellomagazin.rs guliver/thinkstock

Najnovije vesti