Najveće greške u nezi lica i tela

Najveće greške u nezi lica i tela

Autor: | 22/09/2017

0


Žene se uglavnom neguju onako kako su naučile od majki i baka. Veliki deo tih navika je ispravan, ali postoje i one za koje ni ne slutimo da ne samo što nisu korisne, već su i kontraproduktivne.  Neke od najčešćih grešaka koje je izdvojio časopis “She”, a mi vam prenosimo, su sledeće:

ZABLUDA: Sapun je odlično sredstvo za pranje kože

Mislite da će sapun očistiti vašu kožu- i u pravu ste. Problem je u tome što će je sapun očistiti i više nego što je potrebno. Na taj način koža gubi i potrebno ulje i vodu. Koža postaje nezaštićena sve dok se površinski sloj ne regeneriše. Sredstva koja nakon pranja ostavljaju snažan utisak kože koja “škripi pod pristima” zaobilazite u širokom luku.

ZABLUDA: Šampon gubi delotvornost ako ga suviše dugo koristite

Šampon uklanja masnoću sa kose, ali neki šamponi sadrže supstance koje kosi daju “vlažnost”, pa to može stvoriti osećaj masne kose iako je tek oprana. Izuzetno je važno šampon i regenerator dobro isprati sa kose.

ZABLUDA: Krema sa SPF 30 nudi dvostruko veću zaštitu od one sa SPF 15

Iako zvuči logično u stvarnosti  SPF 30 nudi samo četiri odsto više zaštite od one s oznakom SPF 15. Nanošenje debelog sloja kreme sa zaštinim faktorom je od presudnog značaja.

ZABLUDA: Manje sna, veći podočnjaci

Nedostatak sna nije u direktnoj vezi sa tamnim kolutovima ispod očiju.  Najčešći uzrok podočnjaka su prošireni kapilari koje se primećuju kroz tanku kožu.  Ipak, jako je važno obratiti pažnju na podočnjake jer oni mogu da ukazuju na sezonske alergije, slabu cirkulacija, previše soli u hrani ili ukazivati na neku bolest. Da bi ste se rešili tamnih kolutova neophodno  je da u organizam unosite dovoljno tečnosti, vitamina C, izbegavajte promaju, boravak u zadimljenim prostorijama, preveliko zamaranje očiju. Preporučljiv je i čaj od koprive ili peršuna.

ZABLUDA: Starenje kože stvar je gena i ne može se usporiti

Genetika je nije “kriva” baš za sve, iako u velikoj meri određuje kakav tip kože ćemo imati.  Velik uticaj imaju i drugi faktori i naše navike: izlaganje suncu, konzumiranje alkohola, pušenje, stres, loša probava i malo sna bitno utiču na izgled kože. Prema mišljenju većine medicinskih stručnjaka, glavni uzročnici bolesti i starenja su slobodni radikali. Ne samo da uzrokuju pojavu bora nego i akne, preosetljivost kože, staračke mrlje i gubitak elastičnosti. Redovno nanošenje krema i serumi za negu protiv bora ne mogu sprečiti, ali u svakom slučaju mogu usporiti starenje kože.

Hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock