Joko Ono sprema tužbu: Za svaku prodatu flašu pića "Džon Lemon" platićete po 500 dolara!

Joko Ono sprema tužbu: Za svaku prodatu flašu pića "Džon Lemon" platićete po 500 dolara!

Autor: | 21/09/2017

0

Udovica legendarnog Bitlsa, Džona Lenona zapretila je maloj britanskoj kompaniji drakonskom novčanom kaznom ako ne promeni ime pića "Džon Lemon" koje asocira na ime njenog pokojnog supruga.

Advokati koje je angažovala Joko Ono obavestili su proizvođača da će morati da plati 5000 eura na dan i još 500 eura za svaku prodatu flašu pića ako ne promeni naziv.

Vlasnik distributerske kompanije Karol Čamera, prvo je pomislio da je pismo koje je stiglo od prvnog tima Joko Ono neslana šala.

Karol, čija kompanija distribuira ovo piće u preko 100 kafea u Britaniji, bio je iznenađen:

- Slučaj mi je delovao potpuno sumanuto, ali nismo mogli da priuštimo borbu sa njom - rekao je on, piše The Sun.

Predstavnik tima Joko Ono je rekao: “Naslednici Džona Lenona ne žele da njegovo ime biude korišćeno u komercijalne svrhe."

Kompanija je shvatila da se udovica ne šali, a i da nemaju toliko novca da se sa njom povlače po sudu, pa je ime promenila u "On Lemon".

- Postignut je fer dogovor i kompanija je platila Joko oko 9000 funti, što i nije tako mnogo - rekli su iz kompanije za Sun, dok su iz pravnog tima zadovoljni jer je novo ime pića drugačije i nema veze sa imenom čuvenog Bitlsa.

Ipak, dogovor podrazumeva da u narednih šest meseci rasprodaju sve zalihe boca koje imaju naziv Džon Lemon, a ako to ne učine, moraće da plate 500 eura po flaši i penale na dnevnoj osnovi u iznosu od 5000 eura.

Poljska firma tvrdi da se nikako nije vodila idejom o korišćenju Lenona kao zaštitnog znaka.

U to je teško poverovati jer među marketinškim materijalom brenda objavljenom na Fejsbuku i Džon Lemon Irska stoji slika pevača, reči "let it be", kao i prepoznatljiv par naočara sa okruglo izrezanim staklima. Pravnici proizvođača tvrde da su trgovačku marku registrovali 2014., a zaštitni znak Džon Lenon registrovan je tek 2016.

 

hellomagazin.rs/m.g. guliver/getty
Tagovi: joko ono

Pročitajte još