Giljermo del Toro osvojio Zlatnog lava na 74. Venecijanskom festivalu (video)

Giljermo del Toro osvojio Zlatnog lava na 74. Venecijanskom festivalu (video)

Autor: | 10/09/2017

0

Film meksičkog autora Giljerma del Tora, "Oblik vode" (The Shape of Water), osvojio je Zlatnog lava na 74. Venecijanskom festivalu, odlučio je žiri kojim je predsedavala Anet Bening.

Delom film o čudovištu, delom noar triler, delom holivudski mjuzikl, kritičari su "Oblik vode" nazvali vodenom verzijom bajke "Lepotica i zver" o mladoj ženi zaljubljenoj u stvorenje sa krljuštima iz amazonskih dubina. Poput najboljih bajki, priča je zasnovana na stvarnom svetu: imigrantkinji sa juga koja se suočava sa neprijatnostima u bezbednošću opsednutom Amerikom.

 

Radnja je smeštena u Baltimor šezdesetih gde nemo siroče Eliza (Seli Hokins) radi kao čistačica u strogo čuvanoj laboratoriji i uspostavlja vezu sa zarobljenim stvorenjem u središtu hladnoratovskih prepucavanja između SAD i SSSR.

- Nadam se da će moja pobeda inspirisati mlade reditelje da imaju vere u šta god veruju. U mom slučaju to su čudovišta - rekao je Del Toro (52) po dobijanju nagrade, dodavši da veruje "u ljubav, u život i u film".

Kritičari su "Oblik vode" ocenili kao njegov najbolji film od "Panovog lavirinta" (u kojem se reditelj takođe bavio čudovišnim bićem) i isticali su ga kao jednog od favorita za glavnu nagradu ovogodišnje Mostre.

Prvi osvajač Zlatnog lava iz Meksika, Del Toro je posvetio nagradu svim svojim kolegama iz Meksika i Latinske Amerike "koji sanjaju da snime nekakve parabole a kojima je rečeno da to ne može da se napravi. E pa, može da se napravi".

 

Velika nagrada žirija dodeljena je izraelskom reditelju Šamuelu Maozu za dramu "Fokstrot" (Foxtrot), o paru iz Tel Aviva koji saznaje da im je sin stradao u vojnom sukobu. Film istražuje način na koji traume ostavljaju ožiljke na pojedince i društvo u celini i kako se prenose na generacije.

Maoz je osvojio Zlatnog lava 2009. za film "Liban" (Lebanon), klaustrofobičan portret izraelskih tenkista inspirisan rediteljevim ličnim iskustvom kao mladog vojnika. I "Fokstrot" ima osnovu u priči iz njegovog života.

 

Za najbolju režiju nagrađen je francuski glumac i reditelj debitant Gzavije Leran za "Starateljstvo" (Jusqu’à La Garde / Custody). Njegov prvi dugometražni film je priča o dečaku čiji roditelji prolaze kroz problematičan razvod. Sud mu određuje da vreme jednako provodi sa majkom i otuđenim ocem koga smatra nasilnim čudvoištem. On se oseća poput taoca u tom eskalirajućem konfliktu između svojih roditelja i preduzima radikalne mere ne bi li sprečio najgori mogući ishod.

Leran je dobio i Nagradu "Luiđi de Laurentis - Lav budućnosti" za najboljeg reditelja debitanta čitavog festivala.

 

Britanka Šarlot Rempling je dobila Pehar Volpi za najbolju glumicu, a Palestinac Kamel El Baša za najboljeg glumca.

Remplingova igra Hanu u istoimenom francuskom filmu Andree Palaora, ženu koja se nosi sa posledicama hapšenja svoga supruga. Sad kad je ostala sama, ona postaje još otuđenija od sveta u kojem živi.

 

Kamel El Baša jedan je od dvojice aktera u sudskoj drami "Uvreda" (L'insulte / The Insult) libanskog reditelja Zijada Duerija, razmeni verbalnih uvreda koja će završiti parnicom i na kraju istaći sve etničke i verske tenzije u današnjem libanskom društvu.

 

Za najbolji scenario nagrađen je takođe jedan od favorita kritike, britansko-irski pisac Martin Mekdona za film koji je i režirao, "Tri bilborda izvan Ebinga u Misuriju" (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) sa Franses Mekdormand i Vudijem Harelsonom o majci koja će da prevrne nebo i zemlju ne bi li našla ubicu svoje ćerke.

 

Specijalnu nagradu žirija odneo je australijski film "Slatka zemlja" (Sweet Country) Australijanca Vorika Torntona, vestern zasnovan na istinitim događajima 1929. o Aboridžinu stočaru koji je u samoodbrani ubio belog vlasnika konačišta ali zbog trudne žene pristaje da se preda, uz veliki rizik od nepravednog suđenja.

Tornton je 2009. osvojio Zlatnu kameru na Kanskom festivalu za najboljeg reditelja debitanta, za film "Samson i Dalila" (Samson & Delilah).

 

Amerikanac Čarli Plamer (18) ovogodišnji je laureat Nagrade Marčelo Mastrojani za najboljeg mladog glumca/glumicu. On u britanskom filmu "Osloni se na Pita" (Lean on Pete) Endrua Hejga igra tinejdžera koji se zbližava sa ostarelim trkačkim konjem.

 

Za najbolji film sekcije "Horizonti" proglašena je biografska drama "Niko, 1988" (Nico, 1988) Suzane Nikjareli o poslednje dve godine života pevačice "Velvet Underground" i Vorholove muze.

hellomagazin.rs Guliver/Getty

Pročitajte još

Najnovije vesti