Japanska princeza Mako se odrekla plemićke titule zbog ljubavi (video)

Japanska princeza Mako se odrekla plemićke titule zbog ljubavi (video)

Autor: | 04/09/2017

0
Princ Fumihito od Akišina sa svojom ćerkom princezom Mako

Najstarija unuka cara Akihita, japanska princeza Mako, zvanično je objavila da će se udati za muškarca koji nema plemićko poreklo i da za to ima odobrenje cara.

Zvanična objava princeze Mako ubrzava dugotrajan proces koji prethodi stupanju u brak, ali istovremeno označava da se princeza odriče plemićke titule. Prema japanskom zakonu, članice japanske vladarske porodice moraju se odreći titule pri stupanju u brak sa "običnim" ljudima, dok isto ne važi za muški deo porodice.

Na konferenciji za medije, Mako je otkrila da ju je kod verenika Keja najpre privukao "osmeh poput sunca".

- Još od detinjstva bila sam svesna toga da ću izgubiti status kada se budem udala. Radila sam sve kako bih pomogla caru i ispunjavala dužnosti kao članica porodice maksimalno, ali moram da vodim računa i o svom životu - objasnila je japanska princeza.

Objava veridbe usledila je nekoliko meseci nakon nezvanične najave u maju.

 

Pravnik Kej Komuro, za koga će se, 25-godišnja Mako udati, studirao je na Međunarodnom hrišćanskom univerzitetu u Tokiju, na kom je i princeza diplomirala, navodi Bi-Bi-Si.

Pod važećim carskim zakonima, jedino muški članovi porodice nasleđuju tron. Tako je, otac princeze Mako, princ Fumihito  (51), sada prvi u redu za nasledstvo trona, a njen brat, princ Hisahito (10), trenutno jedini unuk cara, na ovaj način zauzima drugo mesto u redu za nasleđivanje trona.

Ovo je inače osmi put da član carske porodice odbacuje titulu zarad ljubavi od Drugog svetskog rata. Njena tetka Sayako, jedina ćerka trenutnog imperatora, sledila je sličan put kada je odlučila da se uda 2005. godine.

Ove godine, početkom juna, Japanski parlament je izglasao izmenu zakona, koji je ommogućio caru Akihitu (83) da abdicira i preda tron svom najstarijem sinu princu Naruhitu.

hellomagazin.rs guliver/getty