Okrenite se ovim biljkama da bi se što bolje nosili s neraspoloženjem ili depresijom

Okrenite se ovim biljkama da bi se što bolje nosili s neraspoloženjem ili depresijom

Autor: | 03/09/2017

0

Stiže nam jesen i tmurno, hladno, kišno vreme koje neretko utiče na naše raspoloženje. Ipak, neke sitnice i naravno biljke, mogu vam donekle pomoći da prevaziđete mrzovolju, neraspoloženje i depresiju i osetite se bolje.

Aloe vera

Poznata kao "biljka besmrtnosti" među Egipćanima, ova biljka se tradicionalno držala pored vrata kako bi čuvala dom od zlih duhova i unela pozitivnu energiju. Sa naučnog gledišta pročišćava vazduh od uobičajenih karcinogenih materija i emituje kiseonik noću, pomažući nam da bolje spavamo i budemo manje uznemireni ujutro. Takođerje otkriveno da poboljšava pamćenje i smanjuje depresiju kod miševa.

Spathiphyllum ili mirni ljiljan

Sa svojim upečatljivim, skulpturalnim belim cvetovima, ova biljka, osim toga što je predivan ukras, ima umirujuće dejstvo. Poznata je po efikasnom uklanjanju spora plesni u vazduhu i neutralisanju otrovnih gasova poput ugljen monoksida i formaldehida. U suštini, spatifilumi su organski pročišćivači vazduha koji vaš dom mogu da učine još prijatnijim mestom za boravak.

Lavanda

Ova biljka je hiljadama godina medicinski korišćena za smirivanje živaca, ublažavanje glavobolja, sprečavanje nesanice i kao pomoć u depresiji. Njen miris još ima glavnu ulogu u aromaterapijskim tretmanima, a istraživanje iz 2009. godine otkrilo je da miris lavande ima opipljivo dejstvo na snižavanje pulsa u stresnim situacijama.

Bosiljak

Osim lepih svilenih listova i primamljivog mirisa, omiljena sveža biljka takođe sadrži velike količine organske materije zvane linalool koji se obično koristi u aromaterapiji. Tim japanskih naučnika sproveo je laboratorijsko istraživanje na pacovima i otkrio da izloženost linaloolu smanjuje pojačani stres i uznemirenost.

Bršljan

Ova romantična lozica je izuzetno efikasan pročišćivač vazduha. Nasini naučnici nazvali su bršljan jednom od najboljih biljaka na svetu za filtriranje vazduha. Izuzetno je efikasan u uklanjanju smoga ili sekundarnog dima u zatvorenom prostoru. Dodatni plus je činjenica da se ova biljka izuzetno lako održava jer ne zahteva mnogo vode ni svetla za rast.

hellomagazin.rs guliver/thinkstock

Najnovije vesti