Vraćamo se starim običajima: Otvoren konkurs za izbor srpske evrovizijske pesme

Vraćamo se starim običajima: Otvoren konkurs za izbor srpske evrovizijske pesme

Autor: | 20/08/2017

0

Radio-televizija Srbije se vratila starom načinu biranja kompozicija koja će nas predstavljati na Evroviziji u Lisabonu, pa je raspisala anonimni konkurs.

Javni servis je juče u dnevnim novinama objavio oglas za izbor srpske evrovizijske pesme i obavestio da će glavnu odluku doneti selekciona komisija sastavljena od muzičkih urednika. Oni će izabrati najviše do deset kompozicija, a ukoliko nijedna ne bude ispunjavala potreban muzički kvalitet, RTS ima pravo da samostalno izabere numeru van pristiglih radova.

RTS od kandidata zahteva da pesme budu zabavnog i popularnog žanra i da nisu ranije objavljene. Kompozicije moraju biti na zvaničnim jezicima Republike Srbije, a izvođač može da bude samo državljanin naše zemlje. Interesantno je da na sceni ne može da bude više od šest izvođača, kao i da takmičar ne može da ima manje od 16 godina.

 

Ovakav način biranja kompozicija smo poslednji put videli 2003. godine kada su nas predstavljale Moje 3, ali i mnogo uspešnije 2007, kada je pobedu odnela Marija Šerifović.

 

U međuvremenu se srpski predstavnik uglavnom birao putem glasova stručnog žirija i publike na polufinalnoj i finalnoj večeri, a izuzetak je bila ova godina kada je RTS kontaktirao s bugarskim autorom Borisom Milanovim, koji im je napisao pesmu, nakon čega su zajedno birali izvođača.

hellomagazin.rs Thomas Hanses