Da li znate šta kreme za lice zaista treba da sadrže?

Da li znate šta kreme za lice zaista treba da sadrže?

Autor: | 15/08/2017

0

Glumica Helen Miren je rekla da su hidratantne kreme beskorisne. A šta kažu stručnjaci?

Doktorka Džastin Kluk, članica Britanske asocijacije dermatologa, navela je za BBC šta, zapravo, treba našme licu, ako želimo da imamo zdravu i lepu kožu:

SPF (Sun Protection Factor)
Svako jutro bi trebalo da na kožu lica naneste kreme koja sadrži SPF 30 i više, jer ćete tako usporiti proces strenja kože i umanjiti rizik od raka kože. Takođe, obratite pažnju na to da li je reč o proizvodu širokog spektra - da štiti i od UVA i UVB zraka.

ANTIOKSIDANSI
Kada očistite svoje lice nanesite kremu koja sadrži antioksidante, zato što će u tom slučaju biti bolje apsorbovani. Korist od antioksidanata je u tome što redukuju štete nastale od slobodnih radikala usled UV zraka i zagađenog vazduha. Jedan do najboljih antioksidanata je vitamin C u serumu.

RETINOL ili RETIONID

Retinol će ukloniti sve mrlje i fleke na vašoj koži, blago će zategnuti bore, umanjiti otvorene pore, i učiniti da koža bude glatka. Vodite računa da se retinol maže samo noću, a da se preko dana treba sklanjati od sunca.

AHAs (Alpha Hydroxy Acids)
- Volim kada se ovaj sastojak nalazi u sredstvima za čišćenje kože lica. Obratite pažnju da li na pakovanju piše da sadrži glikolnu ili hidroksisirćetnu kiselinu. Takođe, može pisati da ima i salicilnu kiselinu. Te kiseline će sprečiti zadržavanje mrtvih ćelija, očistiće pore, učiniće da koža deluje čisto i sjajno - kaže doktorka.

PEPTIDI
Imaju istu hemijsku strukturu kao i proteini, a koriste se da povećaju nivo kolagena u ljudskoj koži. Kolagen čini da naša koža deluje zdravo, sveže, nežno i zategnuto. Već od 25 godine naše organizam ima sve niži i niži nivo kolagena.

HIJALURONSKA KISELINA
Ovaj sastojak pomaže našoj koži da zadrži vlagu, da sačuva molekule vode u koži. Hijaluronsku kiselinu bi trebalo koristiti noću jer ima umirujuće dejstvo i hidriraće kožu tokom noći.

- Ovo su sastojci za osnovnu negu svih tipova kože koje bi trebalo da potražite na pakovanjima kozmetičkih proizvoda, kada sledeći put krente u kupovinu. Ako vam neki od ovih sastojaka ne prija, ne mojte ga više koristiti. Na primer, osobe koje imaju suvu kožu, možda neće voleti retinol, a masnoj koži će više odgovarati AHAs - kaže doktorka.

hellomagazin.rs guliver/thinkstock