Danijela Dimitrovska: Na visokim potpeticama žene imaju lepše držanje

Danijela Dimitrovska: Na visokim potpeticama žene imaju lepše držanje

Autor: | 20/07/2017

0

Modna agencija “Models Inc. - Elite Model Look”, koju vode Danijela Dimitrovska-Amidžić i Mirjana Udovičić, nedavno je s uspehom privela finalu još jedan izbor za „Elitovo lice“, a imajući u vidu da su dosadašnji pobednici ostvarili zavidne karijere, Aleksandra Milković i David Đorđević, koji krajem novembra putuju na svetski izbor u Milano, mogu se nadati dobrom prijemu. O radu agencije, svetskim trendovima u modelingu, ali i njenim ličnim afinitetima za modu i šoping pričali smo sa Danijelom, iza koje je blistava karijera svetskog top-modela i podjednako sjajna budućnost na poziciji suvlasnice i direktorke modne agencije.

Imajući u vidu imena koja ste lansirali i koja trenutno zastupate, jasno je da imate “dobro oko” da prepoznate one koji obećavaju u svetu modelinga?

- Moja partnerka Mirjana Savić-Udovičić, koja je bila moj matični agent, naš agent u Crnoj Gori, top-model Marija Vujović-Vukčević i ja veliko poslovno iskustvo i kontakte sa najjačim modnim agentima i stručnjacima koristimo za otkrivanje novih lica. Koliko smo uspešni u poslu kojim se bavimo najbolje govori to što zastupamo Antoninu Petković, Simonu Andrejić, Irinu Đuranović, Mijo Mihaljčić, koje su angažovane od strane velikih modnih kuća, kao što su “Dior”, “Chanel”, “Dolce & Gabbana”, “Chloe”, “Celine”... Slikaju se za “Vogue”, “Elle” i druge magazine.

Da li se prototipi muške i ženske lepote menjaju iz godine u godinu?

- Standard koji oduvek vlada u svetskom modelingu je prirodnost. Cene se negovan ten, zdrava i sjajna kosa, lepi zubi, telo u fit-formi, definisani mišići. Sve ostalo su finese, stvar sezone, odabira uticajnih kreatora i modnih urednika. Kada je reč o izboru “Elite Model Look”, lepotu tražimo u ličnosti, energiji i posebnosti kojom se budući model izdvaja od ostalih.

Koliko se ovogodišnji pobednici Aleksandra i David uklapaju u “zahteve” svetskih modnih centara?

- Modna scena nikad ne spava, uvek je u potrazi za novim inspiracijama i licima. Aleksandra i David pobrali su simpatije svih članova žirija, kao i “Elitovog” internacionalnog skauting tima. Oboje imaju veiliki potencijal, fotogenični su, šarmantni, lepo vaspitani. Sigurni smo da ih uz našu podršku, kao matične agencije, i posle priprema koje slede čeka svetla budućnost u svetu modelinga.

Koje su osnovne lekcije koje svaki mladi čovek mora da savlada pre nego što zakorači u svet?

- Ako postoji dobar temelj, a to su porodica, vaspitanje i podrška najbližih, imate na čemu da gradite budućnost. Važno je da verujete u sebe i da budete istrajni. Nema te definicije ni recepta koga se treba pridržavati da biste stigli do vrha.

Momci i devojke iz agencije vam se, kao menadžeru, mogu javiti u svako doba dana i noći i zatražiti savet. Ko je vama na početku karijere bio tačka oslonca?

- Osim roditelja i sestre, uz mene je stalno bila moja menadžerka Mirjana Udovičić, sa kojom sam danas poslovni partner. Od nje sam mnogo naučila i o manekenstvu i o menadžerskom poslu.

Pomislite li nekad, kad se setite da ste od kuće otišli pre nego što ste završili školu i postali punoletni, odakle vam ta hrabrost?

- Bila sam vrlo mlada, ali čvrsto rešena da se bavim manekenstvom. Nisam sigurna da li sam u tom trenutku bila svesna šta me sve čeka i koliko sam, zapravo, hrabra. Podrška roditelja mi je dosta značila, pomagali su mi dugi telefonski razgovori onda kada mi je sve delovalo teško i gotovo nemoguće. Porodica je bila moj vetar u leđa. Činjenica je da nisam proživela život tipične tinejdžerke, ali nije mi žao.

Vaši roditelji su, očigledno, imali veliko poverenje u vas i bili maksimalno spremni da vam pomognu da ostvarite snove. Prepoznajete li to i kod roditelja koji danas sa svojom decom dolaze u agenciju?

- Moji roditelji su pre svega verovali u sebe, u način na koji su vaspitavali sestru i mene. To je ono na šta ja danas skrećem pažnju roditeljima devojaka i mladića koji žele da se bave modelingom. Sugerišem im da budu uključeni u celu priču, da veruju u svoju decu i podržavaju ih. Do uspeha se stiže timskim radom - modela, matične agencije i roditelja.

Šta mislite da je bilo presudno da vaš CV izgleda kao enciklopedija “ko je ko u svetu mode”?

- Rad, želja i pozitivna energija. Oduvek sam maštala, vizualizovala sebe kako radim sa najpoznatijim i najeminentnijim ličnostima iz sveta mode i kockice su se nekako same slagale.

Postoji li u vašem poslu faktor sreće?

- Volim da kažem da sreća prati hrabre i odlučne. Sreća je svuda oko nas, samo je treba prepoznati i kanalisati. Neki to ne umeju.

Koje svetske metropole su stvorene za šoping?

- Njujork je na prvom mestu. Fasciniraju me veliki modni šoping-molovi u kojima možete da nađete bukvalno sve, od modnih brendova do kozmetike.

Na kojim komadima odeće, generalno, ne bi trebalo štedeti?

- Bitan mi je kvalitet, a akcenat stavljam na obuću, kapute i tašne.

Da li ste od žena koje obnavljaju garderobu na početku nove sezone?

- Ne kupujem sezonski i ne pratim slepo trendove. Leti se trudim da budem u lepršavim haljinicama u kojima se osećam ženstveno i prijatno.

Ako se pogledaju fotografije koje ste u poslednje vreme objavili na “Instagramu”, primetna je dominacija pastelnih boja. Slučajnost ili ne?

- Nije slučajnost, mnogo volim pastelne i tople tonove, pogotovo puderastoroze i sive.

Jeste li skloni da gomilate stvari, vodeći se logikom “možda ću to jednom obući”?

- Gomilanje stvari mi je prva asocijacija na nered, koji ne podnosim. Upravo iz tog razloga bar dva puta godišnje sređujem orman i sklanjam sve što je višak.

Baletanke su vam dugo bile omiljena obuća. Da li je još tako?

- Dosta vremena sam zbog posla provela na visokim potpeticama, pa mi sada prija da što češće budem u ravnoj obući, a baletanke su mi najudobnije. To nikako ne znači da ne volim i štikle. Za posebne prilike i večernje izlaske visoke potpetice su nezaobilazne. Ženi daju lepše držanje.

Šta vaš suprug misli da vama najbolje stoji?

- Verujem da je njemu najvažnije da se ono što nosim pre svega dopada meni, da sam u tome zadovoljna i samouverena, a ja se najbolje i najženstvenije osećam u pocepanom džinsu i beloj majici.

Idete li nekad zajedno u šoping?

- Dešava se da porodično odemo u obilazak tržnih centara, ali zbog nedostatka slobodnog vremena u šoping ide kad ko može.  

S obzirom na to da imate trogodišnjeg dečaka podrazumeva se da često svraćate i u radnje za decu.

- Istina je da sam opsednuta stvarima za decu i koristim svaku priliku da obradujem mališane u našoj porodici, kako Matiju, tako i Ognjenovu sestričinu i mog sestrića. Stvarno je teško odoleti svim tim preslatkim stvarima za “male ljude”, kako ih ja zovem.

Da li Matija bespogovorno oblači sve što mu predložite ili se može čuti:Meni se ovo ne sviđa”?

- Iako je još mali, često ga pitam šta mu se dopada. Mislim da deci ne treba ništa nametati, pa ni izbor odeće.

Kako ste, posle porođaja, uspeli da zadržite manekensku figuru?

- U osnovi svega je zdrava ishrana, kao i redovni treninzi i joga, a u tome mi pomoć pružaju moji drugari iz fitnes-studija “Anđela & Andrija”.

Šta podrazumeva vaša beauty rutina tokom letnjih meseci?

- Odlazak kod moje kozmetičarke Dragice, koja čuva tajnu. Šalu na stranu, stvarno imam veliko poverenje u njeno umeće i u potpunosti joj se prepuštam. Privatno se uopšte ne šminkam, tako “štedim” kožu.

Eva Čubrović Miomir Milić

Najnovije vesti