Recite zbogom znojenju: Četiri prirodna sredstva koja će vam olakšati leto

Recite zbogom znojenju: Četiri prirodna sredstva koja će vam olakšati leto

Autor: | 06/07/2017

0

Znojenje je prirodni pokušaj tela da spusti njegovu temperaturu. I dok fizički napor kao i boravak u toplom prostoru uzrokuju pojačano znojenje situacije poput stresa i napetosti takođe mogu izazvati reakciju.

Ne volimo kada nam je lice tako vlažno da uopšte ne možemo naneti šminku, posebno leti ili kada nam je bela košulja stalno puna tragova šminke koja se topi sa lica ili smo greškom obukli jednobojnu košulju na kojoj se vide izdajničke mokre fleke ispod pazuha.

Prirodna sredstva koja mogu ublažiti ili neutralisati znojenje donosi sajt dijetaplus

Crni čaj

Tanin kojim je bogat ovaj čaj sadrži kiselinu koja deluje kao prirodni antiperspirant te time utiče na žlezde i smanjuje preterano znojenje. Zakuvajte pola šolje vode te u nju umočite crni čaj. Kese izvadite nakon minuta i odložiteih na tanjirić da se rashlade. Stavite vrećice ispod pazuha ili na područje na telu gde je znojenje pojačano, ostavite da deluje 5 minuta pa ih uklonite.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće deluje kao prirodni dezodorans jer uništava bakterije. Dovoljno je da jednom dnevno njime prebrišete pazuhe.

Suvu maramicu natopite mešavinom jabukovog sirćeta i vode (2: 1) te prebrišite površine tela na kojima se učestalo i jako znojite. To napravite svako veče pre spavanja.

Soda bikarbona

Možete je kupiti u bilo kojem dućanu u maloj posudici (koju možete nositi i u torbici) pa je zbog toga vrlo praktično rešenje protiv znojenja i neprijatnog mirisa znoja.

Dodajte prstohvat sode bikarbone u malo vode ili navlažne prste i nanesite ispod pazuha. Istrlajte kožu, ostavite da se osuši te suvom papirnom maramicom uklonite ostatak praha.

Limun

Limun se od pamtiveka koristi za kontrolisanje telesnih mirisa kao i protiv pojačanog znojenja. Citrična kiselina ubija bakterije i deluje kao prirodni dezodorans, ali nakon tretiranja kože limunom trebali bi izbjegvati odlazak na sunce.

Limun isecite na pola i polovinom istrljajte pazuhe. Ostavite da deluje 15 do 30 minuta pa isperite kožu hladnijom vodom.

 

Hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock