Luis Fonsi: Ko je muzičar koji je  "Despacitom"  pokorio svet?

Luis Fonsi: Ko je muzičar koji je "Despacitom" pokorio svet?

Autor: | 05/07/2017

0

Samo ako ste prethodnih meseci živeli ispod staklenog zvona ili negde u pustinji, niste čuli za megahit "Despacito" koji peva dvojac iz Portorika Luis Fonsi i Daddi Iankee.

Pesma je i dalje broj 1 na mnogim svetskim top-listama. U Velikoj Britaniji je već punih sedam nedelja na prvom mestu, dok je u Americi postala prva pesma na vrhu lestvice koja nije s engleskog govornog područja još od 1996. i legendarne "Makarene"

Neverovatan je podatak da pesma za samo šest meseci ima  2,3 milijarde pregleda na Jutjubu i na dobrom je putu da pretekne neprikosnoveni "Gangam Style".

Uspehu pesme doprineo je i Džastin Biber koji se pojavljuje u remiksu. I dok su ljubitelji muzike znali ko je Daddi Iankee koji  koji je hitom "Gasolina " popularizovao "Reggaeton "autor  "Despacito" Luis Fonsi do sada je bio potpuno nepoznat van sveta latino muzike.

 

Luis Alfonso Rodriguez Lopez-Cepero rođen je 1978. u glavnom gradu Portorika San Huanu, kao najstarije dete oca Alfonsa i majke Delije. Ima dva brata - Jeana, koji je takođe pevač, i Ramona, kao i sestru Tatianu.

A post shared by Luis Fonsi (@luisfonsi) on Jun 10, 2017 at 3:49pm PDT

Već kao dete počeo je da peva i imitira popularne pevače, a nakon što se preselio u SAD, počeo je da nastupa sa grupom "Big Guis".

Luis je diplomirao pevanje na "Florida State " Univerzitetu, a prvi album izdao je 1998. godine. Prodao se u 100 hiljada primeraka pa je Luisu otvorio vrata latinskih zemalja u kojima je postao popularan.

A post shared by Luis Fonsi (@luisfonsi) on Apr 28, 2017 at 9:19am PDT

Drugi album "Eterno" iz 2000. postigao je još veći uspeh, a Fonsi je postajao sve poznatiji . Tome je doprineo duet sa Kristinom Agilerom ali i turneja sa Britni Spirs.

Dosad je izdao 8 albuma, ali sve do ove godine nije imao veliki hit na američkoj top-listi. Najveći uspeh bilo mu je 90. mesto na" Billboardu". A onda se dogodio "Despacito"...

 

- Sve do hita "Despacito" bio sam poznat po romantičnim baladama. Pesma je nastala pre dve godine. Uzeo sam gitaru u ruke i krenuo da "dižem" ritam - rekao je Fonsi u intervjuu za "Rolling Stone".

Namera mu je bila da iskoristiti reč Despacito (polako), koja se sa lakoćom rastavlja na slogove.  Tako je prvo napisao refren, a onda i zarazni ritam. Upravo mu je to i bio cilj, da kombinacija refrena i ritma slušaocima ne izlazi iz uha. Tada je nazvao i prijatelja Daddija Iankeeja, koji stoji iza više od 15 latino hitova.

A post shared by Luis Fonsi (@luisfonsi) on May 12, 2017 at 10:30am PDT

Pesma je postala hit u januaru, ali  na prvo mesto doveo je Džastin Biber, koji je  čuo u jednom klubu u kojem je nastupao i odlučio da snimi novu verziju sa momcima.

Inače, Luis se dva puta ženio. Od 2003. do 2010. bio je u braku sa glumicom Adamari Lopez, a od 2011. u vezi je sa manekenkom Agueda Lopez. Iste godine u Majamiju im se rodila ćerkica Mikaela. U braku su od 2014.

Komentari (0)

Loading
Hellomagazin.rs/M.M Guliver/Getty, Instagram
Tagovi: Luis Fonsi