Zlatni pečat u rukama Olivere Katarine: Dvadeset godina sam bila zaboravljena od svih i odjednom kao da sam se probudila iz sna

Zlatni pečat u rukama Olivere Katarine: Dvadeset godina sam bila zaboravljena od svih i odjednom kao da sam se probudila iz sna

Autor: | 07/06/2017

0
Foto Janko Petković

Glumcima Oliveri Katarini i Petru Božoviću sinoć je uručen "Zlatni pečat" Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.
Ovo vredno priznanje istaknutim umetnicima uručio je direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić.

Svečanost je bila i u čast 6. juna, Dana jugoslovenske kinoteke, ali i povodom otvaranja 19. Festivala nitratnog filma.

Diva jugoslovenske kinematografije Olivera Katarina, vidno uzbuđena je izašla pred publiku u dvorani Jugoslovenske kinoteke, koja ju je dočekala frenetičnim aplauzom.

Dodela nagrade u Kinoteci. Da li se to Srbija probudila?

A post shared by Olivera Katarina (@oliverakatarinaofficial) on Jun 7, 2017 at 2:55am PDT

- Zahvaljujem svima na toplom pozdravu. Nije ovako bilo često u mom životu. Uglavnom sam bila sama. Jedno dvadeset godina sam bila zaboravljena od svih i odjednom kao što to biva u mom životu kao da sam se probudila iz sna. Pažnja medija, put Kan... Odjednom zagrljaj Srbije... Jel se to probudila Srbija? - rekla je Olivera Katarina.

Sa kolegom, takodje dobitnikom Zlatnog pecata Petrom Bozovicem I direktorom Kinoteke Jugoslavom Pantelicem.

A post shared by Olivera Katarina (@oliverakatarinaofficial) on Jun 7, 2017 at 3:02am PDT

Ona je dodala da se lepo provela u Kanu gde su je posle pola veka divno primili Francuzi.

- Ponovo sam osetila ljubav Francuza kao nekada kada sam 72 puta pevala u Olimpiji i kada sam bila na premijeri filma "Skupljači perja" koji je njih zaista osvojio - kazala je Olivera Katarina.

Onda je slavna glumica na oduševljenje publike otpevala nekoliko taktova romskog tradicionala "Đelem, Đelem".

Bard našeg glumišta Petar Božović zahvalio se na priznanju u duhu filmova Živka Nikolića kojima, kako kaže, "mnogo duguje".

- Nije trebalo..., a može i "A to sam i očekivao - podigao je publiku na noge Petar Božović.

On je naglasio da u Beogradu postoje dve hrama.

- Jugoslovenska kinoteka i Kolarčeva zadužbina. Pre deset godina na nekoj svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci govorio sam da se svi sećamo sebe u maloj Kosovskoj ulici gde smo držeći za ruku drago stvorenje i po kiši čekali na kartu za projekciju filma u hramu kulture - kazao je Božović.

Prema njegovim rečima, Kolarac je univerzitet svih nas koji nikada ne možemo da diplomiramo.

- Hvala Iliji Kolarcu koji nam je ostavio obrazovanje u amanet. Mogli bi i danas neki da se ugledaju na njega. Nije to tako davno bilo, a i imaju para. I ja bih nešto večeras otpevao, ali nisam pri glasu... - kazao je Božović.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Janko Petković/Hello