Da li se to Džoni Dep polako pretvara u Marlona Branda? (video)

Da li se to Džoni Dep polako pretvara u Marlona Branda? (video)

Autor: | 28/05/2017

0

Od kada su se upoznali na snimanju filma "Don Huan de Marko" (1994), Džoni Dep i Marlon Brando bili su veoma bliski prijatelji. Dep ga je nazivao mentorom i uzorom a sada je, izgleda, sve više počeo i da se pretvara u svog učitelja.

Džoni Dep rado prepričava anegdotu tokom svog druženja sa Marlonom Brandom. Jednom prilikom Brando ga je pitao koliko filmova u proseku snimi godišnje. "Oko dva-tri", rekao je Dep, na šta mu je Marlon odgovorio, "Ne, ne, ne. To je previše, jer mi imamo ograničeni broj lica u svojim džepovima".

 

Svako ko je gledao Depa dok pravi istu facu u skoro svakom svom filmu poslednjih godina, složio bi se sa Brandovom izjavom o dugovečnosti jednog dramskog umetnika. Ali, on nije predvideo da će Dep uskoro početi da podržava samog Branda i to daleko duže od trajanja jednog filma.

Nedavni izveštaji o Džonijevom raskalašnom životu (otkriveni zahvaljujući parnici koju vodi sa svojim menadžerima oko pronevere novca) ukazuju na to da Dep ne samo da je idolizovao zvezdu "Kuma", već se lagano ali sigurno pretvara u glumca čuvenog po ekscentričnostima i žestokom temperamentu.

 

Među raznim detaljima otkrivenim tokom parnice, jedan se naročito ističe: optužba da Dep ima na platnom spisku ličnog inženjera zvuka koji mu čita replike preko bubice u uhu, kako ne bi morao da uči tekst napamet.

Ako tome dodamo i njihove transformacije od neverovatno lepih muškaraca do podbulih karikatura sebe samih, sa sve crnim ispod noktiju, teško je da ne primetimo sličnost između životnih putanja branda i Depa.

 

Mnogima je poznata holivudska legenda da je Brando takođe odbijao da uči tekst i da se oslanjao na ogromne kartone na kojima je bio ispisan njegov dijalog a koji su bili lepljeni na zidovima scenografije ili, recimo, na njegovim partnerima.

Na snimanu "Kuma" Robert Duval je zalepio papir sebi na grudi, dok je na snimanju katastrofalnog "Ostrva doktora Moroa" Marlon imao u ušima bubicu preko koje su mu šputali dijalog, bubice koja je povremeno hvatala radio-frekvecije lokalne policije.

- Bili bismo usred scene a on bi počeo da viče, "Imamo pljačku u Vulvortsu" - govorio je njegov kolega Dejvid Tjulis.

Sličnostima tu nije kraj. Baš kao i Brando pre njega, i Dep je imao buran ljubavni život, od tuča sa Kejt Mos iza kojih su ostajale uništene hotelske sobe do navodnih optužbi za zlostavljanje koje je protiv njega podnela najnovija (bivša) supruga, Amber Herd (koje je Dep sve oštro demantovao).


Brando je bio veći ženskaroš od Depa i daleko skloniji emotivnim patnjama. Njegova nekadašnja devojka Rita Moreno pisala je u svojim memoarima da su imali strastvenu, komplikovanu vezu i da je ona pokušala da se ubije kada ju je Brando primorao da ode na abortus.

"Otišla sam u krevet da umrem", napisala je. "Nije to bilo samoubistvo iz osvete, već utehe, smrt kao bekstvo od bola".

Tu je onda i zajednička ljubav prema brzoj hrani. Brando je pred kraj života najradije nosio šrioke havajske haljine, pošto se godinama davio u hamburgerima, palačinkama i šniclama a viđali su ga kako je u prodavnicama kupovao sladolede u kutijama od po 18 litara. Na snimanju "Pobune na brodu Baunti" navodno je morao da nosi 52 različita para pantalona jer su se stalno cepale kako se gojio.

 

Jedna naročito nezaboravna priča je ona kada je njegova druga žena Movita stavila katanac na frižider da bi ga sprečila da jede noću, a onda je jednog jutra videla razbijenu bravu i otiske Marlonovih zuba na koturu kačkavalja.

Dep je često pominjao svoju ljubav prema čokoladi, pohovanoj piletini i masnoj meksičkoj hrani.

- Moja omiljena hrana je pržena. Mora da pliva u ulju.Veliki sam zagovornik brze hrane. Ja sam s juga zemlje, pravi sam predstavnik siromašnih belaca (tzv. belog đubreta) i to je okej - govorio je Dep, dodavši da obožava svinjentinu i da ne veruje nikome ko je ne jede.

- U redu je ako si vegetarijanac ali, čoveče, kako je*te možeš da ne jedeš svinjetinu?!

I, konačno, tu su privatna ostrva. Osim sumanutih troškova kao što je unajmljivanje topa za ispaljivanje pepela Hantera S. Tompsona u nebo koje ga je koštalo tri miliona dolara, prema sudskim izveštajima (pet miliona, precizirao je Dep za "Volstrit džurnal"), Džoni je platio 3,6 miliona za tropski raj na Bahamima površine 18 hektara. I dok su privatna ostrva jedino bila povezivana sa diktatorima i Bondovim negativcima, Dep je inspiraciju pronašao u Brandu.

 

Marlon je bio jedan od prvih glumaca koji je 1965. kupio sopstveno ostrvo: Tetiarou od 60 ha u Francuskoj Polineziji. Nakon njegove smrti tu je izgrađen hotel nazvan "Brando".

Marlon je bio odličan savtenik Depu prilikom kupovine ostrva, naročito kada je reč o bezbednosnim uslovima i udarima uragana. - Pazio je da ne napravim grešku - rekao je Dep.

Deluje logično da su i Brando i Dep dospeli u srednje godine sa istim ekscentričnim, pomalo sramotnim ponašanjem. Postali su sve izolovaniji i čudniji, uz nezaobilazne spekulacije trač-magazina, filmske promašaje i privatna ostrva na kojima se kriju pod velikim šeširima i bižuterijom.

Dep je, barem, uvek otvoreno govorio kako bi voleo da završi:

- Možda bi trebalo da uradim ono što je uradio Brando pre 30 godina: da kupim ostrvo, možda povedem devojku... odem tamo i spavam - izjavio je 1996.

- Da čitam, plivam i razbistrim misli. Jer, to je nemoguće u Holivudu. Ne možeš da budeš normalan kada ti prilaze ljudi svakog bogovetnog minuta sa nekim bizarnim zahtevima. Zašto ne možeš negde da se izvališ sa šoljicom kafe, čačkaš nos i nameštaš m*uda? - pitao se Dep hipotetički.

Ne možemo da kažemo da nas nije upozorio.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs guliver/getty

Najnovije vesti