Princ Filip se povlači sa dužnosti, ali njegovi lapsusi će se još dugo pamtiti

Princ Filip se povlači sa dužnosti, ali njegovi lapsusi će se još dugo pamtiti

04/05/2017

0

Suprug britanske kraljice princ Filip, koji je danas najavio da od jeseni odlazi u penziju, ostaće upamćen u javnosti po lapsusima i gafovima koje je izgovarao tokom zvaničnih poseta.

Agencija Frans pres napravila je restrospektivu Filipovih najvećih gafova i često politički nekorektnih viceva.

Princ Filip je 1984. godine u Keniji, dok mu je jedna žena poklanjala cveće, rekao: "Hvala gospođo... A Vi ste žena, zar ne?“.

"Uhapsili bi me da imam rajsferšlus kao na ovoj haljini“, šaljivo je 2012. godine rekao princ jednom policajcu, dok je prolazila mlada plavuša u haljini uz telo sa rajsferšlusom.

Princ je rastužio milione domaćica 1966. godine kada je javno rekao da "Britanke ne znaju da kuvaju".

"Izgledate kao da se spremate za krevet", rekao je Filip 2003. predsedniku Nigerije Olusegunu Obasandžu, koji je nosio tradicionalnu nošnju.

Posle koncerta Toma Džonsa 1969. Filip je posle pesme čestitao pevaču, uz pitanje: "Čime ispirate usta? Kamenjem?“.

Tokom jedne večeri u Rimu 2000. godine, italijanski premijer Đuliano Amato ponudio je italijansko vino princu, koji je odgovorio: "Neka mi donesu pivo. Baš me briga odakle je, samo neka bude pivo“.

"Ne ostajte suviše dugo ovde jer ćete završiti s kosim očima“, preporučio je Filip britanskim studentima 1986. godine tokom posete Kini.

"Ah, zar vi vozite ova odvratna kola? Često sam viđao ta kola kako idu ka dvorcu Vindzor“, rekao je Filip 2001. godine pevaču Eltonu Džonu.

Filip je jednoj crnačkoj plesnoj grupi 2009. godine rekao: "A je l' ste svi iz iste porodice?".

"Da li se vi još bijete kopljima?", pitao je Filip jednog Aboridžina tokom posete Australiji 2002. godine.

Princ je jednom studentu po povratku iz Papue Nove Gvineje rekao: "Dakle, uspeli ste da vas ne pojedu!".

Filip je 1994. bogatom stanovniku Kajmanskih ostrva rekao: "Da li svi potičete od gusara?".

Princ je 1999. godine o jednom neispravnom električnom brojilu, tokom posete škotskoj fabrici, radnicima rekao: „Verovatno je to postavio neki Indijac“.

"Kako uspevate da ubedite ljude u kraju da ne piju dok polažu vozački ispit?", pitao je Filip jednog instruktora vožnje u Škotskoj 1995. godine.
"Sigurno niste dugo ovde, jer se još niste zaokruglili“, rekao je Filip jednom Britancu 1993. godine u Budimpešti.
Filip je filipinskim medicinskim sestrama 2013. rekao da su Filipini sigurno "poluprazni" jer su u britanskoj zdravstvenoj službi "sve Filipinke".

Tokom recesije 1981. godine, Filip je nezaposlenima rekao: "Ne razumem ništa. Prvo hoćete da imate više slobodnog vremena, a sad se bunite što nemate posla".

"Koliko ste ljudi od jutros prevarili ovim trikom", pitao je Filip 2012. godine jednog čoveka u invalidskim kolicima.

U poseti ustanovi za decu sa invaliditetom, princ Filip je orkestru mladih koji su nagluvi, 1999. godine u Velsu, rekao: "Nije ni čudo što su gluvi kad tako glasno slušaju muziku".

Princ je jednom dečaku od 13 godina koji sanja da postane astronaut rekao: "Mnogo si debeo, ne bi mogao da letiš do tamo“.

Komentari (0)

Loading
Hellomagazin.rs/Marija Milenković Guliver/Getty
Tagovi: Princ Filip