Dragana Grnčarski iskreno o modi i životu: Žene su postale smelije i na neki način agresivnije

Dragana Grnčarski iskreno o modi i životu: Žene su postale smelije i na neki način agresivnije

Autor: | 06/04/2017

0

 

Za Draganom Grnčarski su dani kada je koračala modnom pistom noseći modele raznih dizajnera, kada je visokim potpeticama na revijama upisivala stranice istorije, ali i budućnosti svog života...

Danas je ona modni dizajner čiji brend pod imenom "Esoteric" oslikava upravo svu njenu nestvarnu i ezoteričnu lepotu koju kroz svoje kreacije donosi modnom svetu, lepršavo, lagano i lepo, toliko da se u njena dela zaljubite i poželite da ih imate...

Dragana je oduvek izazivala pažnju svojom pojavom, nestvarno, gotovo vilenjački lepa, na izgled snena i ranjiva, ali u isto vreme snažna i kreativna moderna žena koja poštuje tradiciju, ali i daje šansu promenama koje život nameće.

Ekskluzivno za naš portal, pred jubilarni 30. Fashion Selection, Dragana je ispričala zašto i dalje veruje u brak i romantiku, zašto su žene danas drugačije nego pre, ali i šta je to što je čini zadovoljnom i gde je njena oaza u kojoj se oseća sigurno i voljeno.

Žene na različite načine neguju svoju lepotu, stvaraju svoj stil, šta vi činite na sebi i za sebe da bi vam odraz u ogledalu poručio – osećam se i izgledam dobro?

- Najbitnije je kako se osećam. Nemam neke posebne postulate nege, odlazim jednom mesečno kod kozmetičara, redovno kod frizera, ništa preterano. Jako mi je bitna rekreacija, tako da tri puta nedeljno idem na balet.
Stil je nešto što se stvara čitavog života. Mislim da sam uspela da izgradim svoj lični stil koji prenosim i na svoje kolekcije. Nisam neko ko slepo prati trendove, radije trendove prilagođavam svom stilu. Uživam u svojoj porodici i poslu tako da se unutrašnje zadovoljstvo sigurno oslikava i na spoljašnji izgled.

Kada kreirate i stvarate koja vam je osnovna misao – žena koja će nositi model ili vas povuče neka slika iz života, događaj, osmeh...

- Živimo u prilično brzom vremenu, tako da mi je inspiracija savremena poslovna žena. Uglavnom dizajniram haljine, jer mislim da su najženstveniji odevni predmet. Najteže od svega mi je da osmislim kolekcije tako da budu nosive, a opet drugačijeg dizajna od onoga što se nudi na tržištu.

Da li je današnja žena smelija i drugačija ili je takva jer se i dalje bori u „svetu muškaraca“?

- Žene su postale smelije i na neki način agresivnije. Teško je opstati u današnje vreme, ne samo u „svetu muškaraca“, već i u vremenu i načinu života koji se dosta promenio u odnosu na mrnije vreme naših roditelja. Potrošačko društvo i sistemi vrednosti su naterali žene da se prilagode drugačijem načinu života.

 

 

Kada se osvrnete oko sebe i uporedite žene u Srbiji i žene iz drugih svetskih metropola, šta je to što ih razlikuje?

- Prvo što ih razlikuje je sam stajling. Žene u svetskim metropolama su svedenije obučene i našminkane, sa vrlo jednostavnim dnevnim autfitima, dok naše žene često ne razlikuju dnevne i večernje kombinacije i ulaze u estradizaciju i seksualizaciju.

Kako pronalazite ravnotežu i unutrašnji mir u današnjem turbulentnom načinu življenja, posebno u Srbiji kakva je danas.

- Moj muž i moja deca su moja oaza. Pronalazim mir u provedenom vremenu sa njima, i u našim putovanjima u kojima zaista uživamo. Imam svoj lični moto: „Uživaj u onome što jesi i što imaš, i ne teži ka onome što nemaš i što nisi“.

Smatrate li da smo se u današnje vreme udaljili jedni od drugih i da su društvene mreže preuzele primat u odnosu na prava druženja, da su virtuelna prijateljstva i ljubavi ono što je naša realnost? Kakva su vaša iskustva što se tiče Fejsbuka, Tvitera, Instagrama...

- Nemam Fejsbuk i Tviter, nisam na društvenim mrežama. Imam mali krug prijatelja sa kojima gajim pravo, a ne virtuelno prijateljstvo.

 

Kako gledate na model mlade žene koji nam se servira putem rijalitija, šou programa, postoji li strah u vama da će to uticati na generacije mladih koje će stvarati budućnost?

- Vaspitanje i stil potiču iz kuće. Zaista je nakaradno i izostavljeno to što se plasira na elektronskim medijima, ali i pored toga decu možemo izolovati i predstaviti im neke druge oblasti kulture kao što su izložbe, pozorište, film....

Verujete li da su brak i porodica vrednosti koje će uspeti da opstanu i prežive metamorfozu modernog društva?

- Apsolutno verujem. Brak i porodica su osnova sreće i uspeha u životu. Nadam se da će opstati kao institucija u fazi modernizacije društva.

 

Da li je romatika zaboravljeni relikt prošlih vremena ili je još uvek ima, jeste li vi i Nebojša sačuvali svoju romantičnu stranu?

- Dok su deca bila mala, trudili smo se da povremeno odlazimo na kratka putovanja samo nas dvoje, to je bio način da se osamimo i sačuvamo tu neku romantiku samo između nas dvoje. Međutim, kako su deca porasla, postali su izuzetno posesivni, tako da više nemamo prilike za to. Ali meni je to u redu, jer smatram da roditelji treba da budu pre svega posvećeni deci.

 

Šta je potrebno za ljubav danas – novac, sreća ili nešto sasvim treće?

- Teško je održati ljubav u današnje vreme, ljudi sve manje vremena provode jedni sa drugima, otuđuju se. Važno je da supružnici veruju jedno drugom, da mogu da podele jedno sa drugim i radost i tugu i probleme. Moraš sa nekim da imaš zajednička interesovanja i stavove o životu. U suprotnom, fizička privlačnost kratko traje, brzo se gubi, odnos postaje površan, i brakovi i veze pucaju.

Da postoji vremeplov i da možete da birate, u koju epohu, godinu, biste se vratili jer vam po senzibilitetu najviše odgovara ili biste pak otišli u budućnost?

- Rado bih se vratila u 30-te godine prošlog veka, a u budućnost ne bih išla, jer, moram priznati da me malo plaši.

Komentari (0)

Loading
Melita Glišić hello/arhiva

Najnovije vesti