Bob Dilan primio Nobelovu nagradu

Bob Dilan primio Nobelovu nagradu

Autor: | 02/04/2017

0

Nakon što je izazvao brojne kontroverze, ne samo dobijanjem Nobelove nagrade, već i neobičnim ponašanjem za jednog nobelovca, američki kantautor Bob Dillan konačno je preuzeo svoju Nobelovu nagradu za književnost, diplomu i medalju.

Klas Ostergren, član Švedske akademije, rekao je večeras da je 75-godišnji američki kantautor dobio nagradu na malom skupu danas popodne u hotelu kod konferencijskog centra u Stokholmu u kojem je Dilan održao koncert.

Upoznajte zgodnog sina Boba Dilana

Ostergren je izjavio za AP da je svečanost bila kratka, intimna, po želji laureata, da su bili samo članovi Akademije i jedan član Dilanovog osoblja.

- Prošlo je vrlo dobro, zaista - rekao je, opisavši Dilana kao "veoma finog, dobrog čoveka".

Drugi članovi akademije su švedskim medijima rekli da je izgledao da je Dilan zadovoljan nagradom.

Tokom svog nastupa nekoliko sati kasnije, Dilan nije ni pomenuo Nobelovu nagradu, već je samo izveo niz starih klasika i melodija s novijih albuma.

Odluka Švedske akademije da nagradu za književnost uruči autoru pesme Blowing in the Wind izazvala je kontroverzne reakcije, a Dilan je na to odgovorio ćutnjom, kao i odlukom da ne prisustvuje godišnjem banketu u decembru.

- Mislim da je to fer. Njegov rad je na neki način književnost. I muzika ima reči kao i knjige, izaziva emocije na isti način kao čitanje - smatra njegov obožavatelj Mark Selbi.

Bob Dilan: Džoan Baez ima glas sirena sa grčkih ostrva (video)

- Veliki sam fan, a Nobelova nagrada je veoma impresivna. Nismo nikada bili u Stokholmu, tako da mi je drago što smo došli do ovih ulaznica - kaže Dilanov fan Robert Dankan.

Na neki način poznat po stidljivosti kada su u pitanju mediji, Dilan je odlučio da preskoči i održavanje tradicionalnog Nobelovog predavanja.

- Privatnost je u redu. Nagrada je velika stvar i naravno da mediji žele znati sve o tome, ali ako ste osoba koja ne voli pažnju, onda je uredu preuzeti nagradu privatno -smatra Selbi.

Švedska akademija je odlučila da nagradi Dilana zbog toga što je, kako navode, stvorio nove poetske izraze unutar velike američke tradicije.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs guliver/gettyimages
Tagovi: Bob Dilan