Topla kupka je najprijatnija alternativa trčanju

Topla kupka je najprijatnija alternativa trčanju

Autor: | 01/04/2017

0

Dr Stiv Folkner, istraživač na Univerzitetu Loughborough, došao je do zaključka da je kupanje u toploj vodi takođe korisno za zdravlje, kao i fizička aktivnost. Štaviše, on tvrdi da poboljšava stanje pacijenata sa dijabetesom tipa 2.

Doktor Stiv kaže da "pasivno zagrevanje" tela u toploj kupci nije samo prijatno opuštanje za telo, već kupka može da stabilizuje nivo šećera u organizmu i sagori pristojnu količinu kalorija.

Hronični stres utiče na povećanje telesne težine

Studija je obuhvatila 14 ljudi, koji su svaki dan provodili sat vremena u kadi sa temperaturom vode od 40 stepeni, dok su drugi ispitanici trenirali na sobnom biciklu u isto vreme.

Iako je logično i očekivano da vežbanje na sobnom biciklu sagoreva više kalorija, topla kupka može zameniti pola sata hoda. Pored toga, šećer u krvi je 10% niži nego tokom vežbanja. Istraživač dodaje da ovo "pasivno zagrevanje" tela koje dolazi tokom kupanja kao kardio trening i ima snažna anti-inflamatorna dejstva, što je posebno korisno za osobe koje pate od hroničnih bolesti - na primer, dijabetesa.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs guliver/thinkstock
Tagovi: trening zdravlje