Anika Božić: Volim svedenu šminku koja vas čini lepom, a ne lepo našminkanom

Anika Božić: Volim svedenu šminku koja vas čini lepom, a ne lepo našminkanom

Autor: | 01/04/2017

0

Manekenka Anika Božić još od malih nogu naučila je da su pravilna nega i dobar izbor proizvoda veoma bitni za izgled svake žene, te se tim pravilima rukovodi. Lepotica duge kose i još dužih nogu svaki dan započinje i završava dobro osmišljenim beauty ritualima kojih se nikada ne odriče. Kako je nedavno napunila trideset godina već je počela sa "borbom" protiv prvih znakova starenja, u kojoj joj najviše pomaže njena sestra, doktor po profesiji. I mada je vitka linija njen zaštitni znak, Anika priznaje da obožava meso i testenine, te se tih namirnica ne odriče, dok je po pitanju odlaska u teretanu pravi primer kampanjca.

Koliko je za ženu bitno da bude negovana?

- Kao za svakog čoveka, i za ženu je najbitnije da se oseća dobro u svojoj koži. A što je vaša koža bolja, osećaćete se bolje u njoj.

Koji je najvažniji savet u vezi sa negom koji ste dobili od majke?

- Mama mi je odmalena govorila da ne pravim grimase, zato što će prenaglašena mimika prouzrokovati prevremenu pojavu bora. I naravno, da nikada ne spavam sa šminkom.

Jeste li neke korisne trikove naučili dok ste se bavili manekenstvom?

- U periodu bavljenja manekenstvom korisne trikove koje sam naučila uglavnom su u oblasti šminkanja, frizure i toga kako možete da prikrijete nedostatke, ako ne u stvarnom životu, onda bar na fotografijama. Podeliću neke sa vama. Ukoliko vam je kosa ređa u predelu zalistaka, slobodno to područje ispunite senkom za oči u sličnoj boji i stvorićete prividnu gustinu. Ukliko slikate celu figuru, obavezno recite fotografu da vas fotografiše iz žablje perspektive i na taj način će vaša figura biti izdužena.

Kako izgleda vaša jutarnja, a kako večernja rutina?

- Krajnje jednostavno. Posle čišćenja lica micelarnom vodom, umivam se naizmenično mlakom i hladnom vodom, zatim na vlažno lice nanosim serum La Mer, zatim hidrantnu kremu La Mer i Avene Mattifying Fluid U predelu oko očiju nanosim kremu sa zaštitnim faktorom La Prairie. Večernja rutina je slična, samo što posle temeljnijeg čišćenja koristim druge kreme.

Koliko vam je bitno da birate kvalitetne proizvode?

- Još jedna od beauty lekcija koje sam naučila od mame je odabir kvalitetnih kozmetičkih proizvoda. Mojoj hipersenzitivnoj koži najbolje pristaje puder Armani, koji nema veliku prekrivnu moć, zato što mom tenu to nije potrebno. Dobra maskara je takođe veoma bitna, a moj izbor je Dior Iconic. Izričito izbegavam upotrebu vodootpornih maskara, zato što su prejake i mogu da oštete trepavice. Preferiram mat ruževe, a moji omiljeni brendovi su Mac i Louboutin.

Odlazite li redovno kod dermatologa i koji tretmani vam najviše prijaju?

- Moja sestra je doktor i antiejdžing ekspert. U potpunosti se slažem sa njenom tvrdnjom da je prevencija ključna u nezi kože. Mezoterapija je najefektivniji tretman za prevenciju starenja kože. Takođe, popularna PRP metoda, ili vampirski fejslifting, veoma je efikasna metoda. Oba tretmana sam probala i oduševljena sam rezultatima.

Francuska kozmetika i način na koji se neguju žene u toj zemlji veoma su posebni i popularni u svetu. Šta ste naučili tokom dugogodišnjeg života u Parizu?

- Pariz je, između ostalog, čuven po svojim apotekama, koje pored standardnih proizvoda nude dermatološke proizvode širokog opsega. Većina proizvoda je na prirodnoj bazi, pristupačni su i delotvorni, a ja uživam u otkrivanju novih. Maske za lice sa mineralima iz mrtvog mora su fantastične za moju kožu, Homeoplasmine je idealno sredstvo za ekstremno suvu kožu, Avene Cicalfate savršen je kao smirujuće sredstvo za iziritiranu kožu, a kupka bez kremastog gela Roger & Gallet je neodoljiva.

Duga kosa je vaš zaštitni znak, na koji način je negujete?

- Mnogim frizerima i stilistima ostala sam u sećanju kao manekenka koja je zaštitnički nastrojena prema svojoj kosi. Bukerima sam zadavala probleme, jer nikada nisam bila spremna da korigujem kosu za potrebe reklame ili snimanja. Do danas moja kosa je iste dužine, boje i forme. Kad god imam priliku, svojoj kosi dozvolim da se osuši prirodno, tako zadržava vlažnost koja joj je potrebna. Posle svakog pranja obavezna je maska. Perem je svakodnevno, pa zato nemam potrebu za dva šamponiranja, jer to samo izaziva nepotreban elektricitet.

Šminkate li se često i šta obavezno nanesete na lice pre nego što izađete na ulicu?

- Nisam obožavalac popularne šminke koja podrazumeva istaknute obrve i konturiranje. Volim svedenu šminku sa korektivnom funkcijom koja vas čini lepom, a ne lepo našminkanom.

Kako se hranite?

- U moju ishranu uvršteno je dosta veganskih recepata, ali sam ljubitelj mesa, kao većina ljudi sa ovog podneblja. Nastojim da se hranim zdravo, ali hrana bi, između ostalog, trebalo da predstavlja i užitak, tako da se paste i peciva često nalaze na mom meniju.

Spadate li u žene koje redovno vežbaju?

- Volela bih da kažem da pripadam toj grupi, ali to bi samo delimično bilo istina. Dešava mi se da nekoliko meseci ne propustim nijedan trening, ali posle toga napravim višemesečnu pauzu.

Komentari (0)

Loading
Ivana Nikolić Luka Bočković/Stefan Stojanov

Najnovije vesti