Anđela Jovanović: Mnogo je teško biti iskren, pogotovu u ovom vremenu punom konvencija

Anđela Jovanović: Mnogo je teško biti iskren, pogotovu u ovom vremenu punom konvencija

Autor: | 01/04/2017

0

Glumica Anđela Jovanović (24) koju gledamo kao kadetkinju Svetlanu Savić u novoj sezoni popularne seriji "Vojna akademija" oduvek je maštala da bude detektivka. Kćerka dramskih umetnika Dragana Jovanovića i Branke Pujić odrasla je uz knjige Agate Kristi, čuvene "kraljice zločina", koja je poznata po uzbudljivim krimi romanima, a jedan od omiljenih strip junakinja joj je Modesti Blejz. Njenim imenom "potpisuje" sebe na društvenim mrežama.

– U osnovnoj i srednjoj školi mnogo sam čitala stripove. Posebno mi se dopada Dilan Dog, pošto je on i detektiv. Oduvek sam volela i Modesti Blejz. Tu prelepu ženu, u istoimenom filmu, igrala je fantanstična Monika Viti.

Dobar detektiv sa lakoćom otkriva kad je neko neiskren, ljude čita kao otvorenu knjigu. I Anđela poseduje te veštine, odnosno, ima veoma izraženu intuiciju. Između ostalog, zanima je i neverbalna komunikacija.

– Naučna displina koja se bavi govorom tela dokazala je da neko ko dira nos dok priča laže, kao i ako naglo utanji glas kao i da mu je neprijatno ako sve vreme uvrće kosu. Ali, ne treba se slepo oslanjati na te stvari. Mada, jesam pomalo paranoična u tom smislu, uvek mislim da je reč o zaveri koju treba razotkriti. U suštini, čovek treba da bude opušten. I ako je neko slagao, nije smak sveta. Do sada mi se nije desilo da me laže neko mnogo bitan. Svi koji me znaju, znaju da veoma cenim iskrenost, tako da mi najbolje kolege posle premijere, kad svi svakog havle, otvoreno kažu ako im se nešto nije dopalo. Takav odnos imam sa roditeljima, tata mi uvek posle predstave kaže da li je nešto bilo dobro, ili je moglo i drugačije. Mnogo je teško biti iskren, pogotovu u ovom vremenu punom konvencija.

Modesti Blejz vešto manipuliše emocijama svog pomoćnika koji je oduvek zaljubljen u nju, ali se ne usuđuje da pređe granicu i pokvari prijateljstvo. Anđela nikad takvo nešto ne bi uradila, niti je u stvarnom životu bila u sličnoj situaciji.

– Iako sam u nekim stvarima slična Modesti, za razliku od nje nikad ne bih zloupotrebila prijateljstvo. Ono je za mene svetinja. Kao i ona, i ja sam radoznala. Čak je moj najveći strah da neću uspeti da sve što me zanima saznam. Žao mi je što neću imati priliku da živim sto života, pa da otkrijem kako je, na primer, bilo u 19. veku na nekom balu. Ili kako je biti u koži tajnog agenta. Zato čitam, iako sam svesna da neću stići ni sve knjige da pročitam. Zahvaljujući književnosti, mogu da maštam i proživim razna iskustva.

U "Vojnoj akademiji" tumači lik Svetlane Savić za koji kaže, da je teško igrati.

– Zato što može da bude na ivici naivnog, da bude neuverljivo, da se pretera, da bude psihijatrijski slučaj. U nekim slučajevima mi, glumci, kad se sretnemo sa takvim zadatkom, imamo tenedenciju da budemo u zoni komfora, plašimo se da ne preteramo, da ne bude uverljivo. Ja sam se baš bavila tom devojkom, koja mi i nije toliko strana, iako, u principu, nismo iste. Ali, postoje neke zajedničke crte, pre svega obe smo radoznale. Inače, trudim se da budem hrabra glumica. Takav je i moj profesor Dragan Petrović, poznat po neverovatnim transformacijama, pozorišnim i filmskim. Takav je, uostalom i moj tata, koji je uvek pomerao granice i snažnim bojama bojio svoje likove od popa, preko zavodnika do džibera.

Komentari (0)

Loading
story.rs/NP Boško Karanović/Janko Petković