Vojin Ćetković kao Stefan Prvovenčani: Videćete kako su se Nemanjići borili da Srbija postane kraljevina

Vojin Ćetković kao Stefan Prvovenčani: Videćete kako su se Nemanjići borili da Srbija postane kraljevina

Autor: | 30/03/2017

0

Igrana serija o dinastiji Nemanjić, u režiji Marka Marinkovića i prema scenariju Gordana Mihića, najveći je dosadašnji projekat RTS-a, glumci Vojin Ćetković, Nada Šargin i Milena Pavlović Čučilović samo su neki od članova brojne ekipe koja vredno radi i snima već dve sedmice.

Vojin Ćetković, u glavnoj ulozi kao Stefan Prvovenčani, otkriva da su maske tog vremena autentične i da ne pokušavaju da ih ulepšaju.

- Mnogi će nam suditi da li je ili nije prvi srpski kralj, zašto ima ovakve zube, zašto su mu ovakve šake, kostim... Jednostavno, nismo ništa ulepšavali. Ne želimo da sudimo istoriji niti nekim likovima. Prosto radimo po scenariju i verujemo tom delu autorske ekipe koja je zadužena za ličnosti i događaje. Pokušavamo da odbranimo naše likove, a ne da im sudimo. A i oni su ljudi. Gordan Mihić je uradio veliku stvar što se jezika tiče. Postoje arhaične reči ali i savremeni ritam u rečenici, pa mislim da će biti vrlo pristupačna za gledanje.

Ćetković ističe da je akcenat serije na dramaturški zanimljivim momentima.

- Okolnosti, koje su istorijske, same po sebi su veoma dramske. Ne znam ni sam broj ratova koje su Nemanjići vodili. Videćete kako su se borili da sačuvaju deo naše teritorije i da Srbija postane kraljevina. Pojavljuju se i ljubavne veze, borba za prevlast, uništavanje sebi najbližeg...

Bračni par opet zajedno pred kamerama – Sloboda i Vojin kao Ana i Stefan Prvovenčani

- Danas smo snimali Stefana Prvovenčanog nakon borbe sa bratom, koji luta šumom, kada ga pronalaze i spasavaju dva izmišljena lika. Sa Nebojšom Glogovcem, koji igra mog brata Vukana, mnogo sam glumio u prošlosti i zadovoljstvo je sa njime raditi. Ne znam koji deo scenarija mi je najzanimljiviji. Uvek kada prvi put pročitam scenario, zapišem sebi najzanimljiviji deo. Iako sam snimao sutradan ujutru, uveče sam ga pročitao u dahu i prosto ne znam šta bih izdvojio - kaže Ćetković.

Glumica Nada Šargin kaže da u istoriji ima malo informacija o ženama u vreme Nemanjića, ali da su one bile velika podrška, pogotovo ako su njihovi muškarci imali obavezu prema državi i narodu:

- Žene su bile mnogo jake, svašta im se dešavalo, za tako nešto je trebalo imati mnogo stabilnosti u sebi. Tako je i moj lik napisan. Raška je podrška, stabilnost, ljubav, jednostavno žena.

Predviđeno je da snimanje serije traje četiri meseca, a početak emitovanja planiran je za sam kraj 2017. godine, u kojoj se obeležava 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs RTS-Slobodan Sarić