Aja Jung ponosna na ćerku: Zoi je naslednica nekih opasnih i intrigantnih žena iz porodice Jungovih

Aja Jung ponosna na ćerku: Zoi je naslednica nekih opasnih i intrigantnih žena iz porodice Jungovih

Autor: | 27/01/2017

0

Nekadašnja balerina i direktorka “Beogradskog festivala igre” Aja Jung  ljubav prema umetnosti i sceni prenela je na mlađu kćerku Zoi, koja već pohađa baletsku školu svoje majke. Odrastajući uz predstave, osmogodišnja devojčica odavno je zavolela balet, kojim se, prema rečima njene mame, bavi sa istim žarom kao što je i ona na svojim počecima.

- Rano je za prognoze, a činjenica je da Zoi poseduje dozu ambicije, energije i upornosti koja je potrebna da bi se u životu išlo napred. Ne mora da znači da će te kvalitete upotrebiti za profesionalno bavljenje igrom. Balet je svakako dragocen u njenim godinama, jer podrazumeva svakodnevi rad na sebi i postavljanje novih granica. Svakako, postoji i ta opčinjenost scenom, ne samo u smislu ozbiljnog konzumiranja pozorišnih predstava, u čemu je apsolutni rekorder, već i u pogledu želje da sva pažnja bude usmerena na ono što ona radi. Od raznih veština i imitacija do čitanja ili tablice množenja. I sve je takmičenje u kome se mora pobediti. Mnogo podseća na mene kada sam bila u njenim godinama. Radoznala je, brza i brzopleta, detinjasta i eksplozivna, vredna i nepredvidiva, i dosadno uporna. A opet je svoja i svojeglava. Zoi je definitivno naslednica nekih opasnih, glasnih i intrigantnih žena iz porodice Jungovih - iskrena je ponosna majka, koja tvrdi da njena starija kćerka Dora, koja je nedavno upisala studije filmske produkcije, ima nešto drugačiji temperament.

- Dori za sada dobro idu studije filmske produkcije. Ona je sposobna i mudra devojka. Uspeva u onome što naumi, ali za razliku od mene, bez panike, vike, suza, stresa i haosa. U nekoj tišini se valjaju sve njene dileme i problemi, i u istoj toj tišini naiđu i rešenja i uspesi.

Aja Jung: Sreća ne stanuje u zemlji starleta i baraba

 

Za razliku od tipičnih majki koje imaju i karijeru, Aja priznaje da joj je posao na prvom mestu i da se često odriče porodičnih obaveza kako bi ostvarila sve zacrtane ciljeve. Upravo iz tog razloga već deceniju i po uspešno organizuje “Beogradski festival igre”, koji je u međuvremenu postao priznata manifestacija u svetskim okvirima.

 

- Poslovne i privatne obaveze usklađujem tako što se odričem svih porodičnih kada naiđu poslovne. Ja nisam zaposlena u firmi koja nudi godišnje odmore i vikende, a ni slobodne popodnevne ili večernje sate. Sve dok ima posla i sastanaka nema odmora. Moja porodica zna koliko noći mogu da ne spavam da bih postigla sve što sam zamislila i što je potrebno da bi se nešto dogodilo. Žao mi je što sam propustila mnoge trenutke u odrastanju Dore i Zoi, a, s druge strane, znam da sam dobra, požrtvovana i sasvim posebna mama - iskrena je Jungova, koja u svemu ima podršku supruga Fortusa Kenelopulusa, uspešnog građevinskog inženjera, poreklom iz Grčke.

Aja Jung: Zaljubljena u porodicu i ples

 

- Suprug i ja razgovaramo o svemu, pravimo male i velike planove, delimo probleme, ali moj muž dobro zna da ću ja uvek sve uraditi po svome. I to uvek duhovito glasno predvidi. Ipak, važno je da imate nekoga ko vas voli, ko uvek sasluša i ko vam želi dobro. U tom smislu postoji podrška. S obzirom na vreme u kojem živimo, zdrava porodica i kvalitetan suživot su uspeh i dar - tvrdi Aja i dodaje da joj je drago što njen suprug nije tipičan Balkanac.

- Moj muž svakako nije tipičan Balkanac, i to je njegova prednost. Rođen je u Atini, rastao je u Johanesburgu, a studirao u Londonu. Kada se vratio u Grčku, učio je maternji jezik i nekako nije stigao da usvoji sve navike, običaje i mentalitet, a opet je nasledio mediteransku toplinu, brzinu i inteligenciju. Dobra je to kombinacija.

 

 

Kako se približava mart, kada počinje „Beogradski festival igre“, agenda ove uspešne umetnice i manadžerke uglavnom je ispunjena poslovnim sastancima i poslednjim pripremama za Festival, koji će i ovog puta ponuditi publici mnogo kvalitetnog sadržaja.
- Sa sigurnošću tvrdim da nas očekuje spektakularan program. Naš festival po kalendaru prethodi velikim evropskim festivalima, tako da svake godine imamo priliku da potvrdimo selekciju, jer se mnoge produkcije posle Beograda prikažu u Marseju, Veneciji, Amsterdamu, Lionu. Ove godine, ogromno interesovanje vlada za “Betroffenheit”, novi komad vankuverske trupe “Kidd Pivot”. Predstava “Chotto Desh” Akrama Kana namenjena je celoj porodici, a Barišnjikov nam stiže sa pričom o „nobelovcu“ Brodskom. Ekstravagantni „Škotski plesni teatar“ donosi novi komad mladog umetnika Damijena Žalea, koji je nedavno, zajedno sa Marinom Abramović, postavio „Bolero“ za Balet pariske „Opere“. Triptih čuvene holandske trupe „Introdans“ biće prilika da vidimo radove Maura Bigoncetija, Dimitrisa Papajoanua i Sidija Larbija Šerkaujia. Helena Valdman priprema politički angažovan komad, čija je međunarodna premijera u Beogradu. Njujorški balet “Hispaniko” nudi fantastično putovanje u noćne klubove Havane prošlog veka, dok će francuska kompanija “Kafig” doneti delo Murada Merzukija, koje koristi neverovatne mogućnosti 3D scenografije. U Beograd stiže i Tero Sarinen, velika zvezda finske plesne scene, sa komadom posebne energije, kreiranim isključivo za muške igrače, a u predstavi Joanisa Mandafunisa nastupiće srpski glumac Pavle Pekić. Ne treba propustiti ni kanadski „Balet BC“, izraelsku trupu “L-E-V” sa novom postavkom Šaron Ejal, ali ni komad mlade trupe “Kinetički kolektiv” iz Ferare.

Komentari (0)

Loading
Ivana Nikolić Boško Karanović
Tagovi: Aja Jung