Odlazak modne ikone: Preminula urednica italijanskog Voga

Odlazak modne ikone: Preminula urednica italijanskog Voga

Autor: | 23/12/2016

0

Legendarna urednica italijanskog Voga Franka Sozani preminula je danas u 66. godini. Uzrok smrti nije poznat, a mediji prenose da je umrla u svojoj kući u Milanu.

Franka je rođena u Mantui, u porodici industrijskog inženjera koji nije opravdavao ćerkine ambicije da studira fiziku. Stoga je upisala studije književnosti i filozofije na univerzitetu u Milanu i rano se udala.

Od muža se razvela tri meseca kasnije, da bi kasnije otišla u Indiju pod izgovorom "da pronađe sebe". Potom je neko vreme provela u Londonu, što je dodatno podstaklo njenu kreativnost.

Nakon povratka u Italiju pronašla je posao u magazinu Vogue Bambini namenjen deci. Franka je 1980. godine postala urednica u Leiju, a radeći u modnim magazinima predstavila je radove brojnih poznatih fotografa poput Marija Testina, Paola Roversija, Herba Ritersa, Petera Lindberga, Brucs Vebera, Stivena Misela i mnogih drugih.

Krajem osamdesetih postala je glavna urednica italijanskog Voga, u isto vreme kada je i Ana Vintour preuzela američko izdanje istog magazina. Te godine je i preobrazila italijanski magazin u ekstravagantan, eksperimentalan i inovativan.

Tokom svoje uredničke karijere promovisala je mlade dizajnere, a devedesetih godina je bila u ekipi kreativaca koji su stvorili pojam supermodela.


Pošto se Vog bavio pitanjima rase, anoreksije, standardima lepote i plastičnom hirurgijom, Franka je 2011. godine izdala Vogue Curvy posvećeno ženama sa oblinama.

Frankin odlazak zasigurno je ogroman gubitak za modnu scenu kojoj se posvetila više od tri decenije predano, strastveno i drugačije.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs guliver/gettyimages/instagram