Više nema kraljice romske muzike, napustila nas je Esma Redžepova (video)

Više nema kraljice romske muzike, napustila nas je Esma Redžepova (video)

Autor: | 11/12/2016

0

Makedonska pevačica romske muzike Esma Redžepova preminula je jutros u Skoplju u 73. godini, posle kraće i teške bolesti.

Esma je pre dve nedelje primljena u jednu bolnicu u Skoplju s teškim zdravstvenim stanjem.

Esma Redžepova Teodosijevska nazvana je kraljicom romske muzike i po izvođenju te muzike je bila poznata u svetskim razmerama, a od 2013. nosila je i titulu nacionanog umetnika Makedonije.

Pevačica, koja je bila popularna na balkanskom prostoru, tokom života je sa suprugom Stevom Teodosijevskim odgajila 47 dece i učestvovala u brojnim humanitarnim akcijama. Tokom karijere duge 55 godina učestvovala je na vrhunskim svetskim muzičim festivalima i manfestacijama. Esma je, kako se ističe, bila pravi muzički ambasador u svetu.

- Nije tajna da Steva i ja nismo mogli da imamo svoju decu, ali usvajanjem smo se ostvarili kao roditelji više od ostalih. Ima žena koje su rodile desetoro ili dvanaestoro dece, ali mislim da sam jedina na svetu koja je majka četrdeset sedmoro sinova“, rekla je jednom prilikom pevačica za magazin “Hello”.

Održala je više od 12.000 solističkih koncerata u Makedoniji i u inostranstvu, a u diskografiji Esme Redžepove je navedeno 15 albuma za domaće i svetske producdentske kuće, kao i da je sarađivala sa eminentnim svetskim muzičkim imenima.

Esma je rođena u Makedoniji 1943. godine, kao peto od šestoro dece. Njen otac je u bombardovanju 1941. godine izgubio nogu, a Esma mu je pomogla da na dostojanstven način zarade za porodicu. Bio je čistač cipela, a malena Esma je radila dodatne poslove, nosila je mleko, čistila stanove…

Na njenu sreću ili nesreću, počela je rano da peva. Imala je samo 10 godina kada je pobedila na takmičenju koje je organizirao tadašnji Radio Skoplje. Ona je prva Romkinja koja je izašla da peva na romskom jeziku. Godine 1976. u Gandinagaru, Indiji, proglašena je za kraljicu romske muzike, što joj je dalo veliki motiv da neumorno radi i stvara.

- Moje detinjstvo je bilo jako teško, ali to sam iskoristila kao veliku školu. Zapravo, težu stranu života osetila sam u detinjstvu. Dok su mnogi rasli bezbrižno, ja sam radila razne poslove, nosila sam mleko, čistila stanove, čuvala psa jednom čuvenom skopskom doktoru Cipuševom, a zarađeni novac trošila sam ekonomično. Volela sam bioskop, pa bih svojom ušteđevinom kupovala karte. Borila sam se sa predrasudama u društvu, uvek sam se morala nekome da se dokazujem ali, kao što vidite, isplatilo se, ja sam zahvalna Bogu - rekla je jednom prilikom.

Esma je prva Romkinja koja je zapevala na maternjem jeziku i dva puta bila nominovana za Nobelovu nagradu za mir. Prvi put 1987. godine kao kandidat Crvenog krsta Jugoslavije, a drugi put na inicijativu Svetske organizacije Roma. Poznato je da se svim snagama borila za bolji status Roma u svetu i bila je potpredsednica Svetske organizacije Roma u svetu.

Malo ko je doživeo da proslavi više od pet decenija uspešne pevačke karijere i peva pred velikim državnicima kao što su bili Tito, Gadafi, Hruščov, Sadam Husein, Indira Gandi

- Sa Titom sam često bila na njegovom brodu, išla na sva njegova mesta gde je boravio po bivšoj Jugoslaviji. I uvek kad je nekog dočekivao, oni me pronađu, gde god da se u tom trenutku nalazim. Sećam se, imala sam u Cazinu u Bosni neki koncert, oni su došli, uzeli me i odneli u Dubrovnik - pričala je Esma pre nekoliko godina. Redžepova nije krila da je obožavala Tita.

- Pazite, ja sam obožavala Tita. Obožavala sam njegovu politiku. Kad smo pevali napolju, znali su odakle smo kad kažemo njegovo ime. Sazrevala sam u to vreme i ne mogu da kažem da mi je bilološe. Znate kako, pevala sam na Prvoj konferenciji nesvrstanih ovde u Beogradu. Ja i hor “Branko Krsmanović”. Posle toga je Inidira Gandi rekla da želi da poseti Esmu Redžepovu, pa je nastao opšti haos. Bio je veliki problem kako da joj to organizuju jer je mimo protokola, pa su između ostalog ponovo popločavali ulicu u kojoj sam živela, iako je bila popločana. To su ipak mnogo lepe i bitne stvari koje sam doživela i to je bila jedna čast”. Nije da sam ja morala, već sam predstavljalasvoju zemlju. Na primer, bila sam ’68. godine u Australiji, kad mi je stigla nota od SIP-­a da treba da “svratim” u Bombaj. I ja “svratim” u Bombaj, i tamo ostanem 25 dana. Gradila se, naime, tamošnjaluka i četiri zemlje su konkurisale za taj posao, među njima i naša zemlja. Od kad sam sišla u Bombaj, prvo počnem da pevam nekim vojnicima, pa zamalo višu klasu, pa za diplomatie, pa za nekih sedam, osam hiljada ljudi u nekoj fabrici... - otkrila je Redžepova u jednom intervjuu.

Esma je održala više od 22.000 koncerata, a jedna trećina ih je bila u dobrotvorne svrhe. Sa ansamblom “Teodosijevski” je snimila 108 singl ploča, 20 long – plej ploča, 32 audio kasete, 15 kompakt diskova, šest video kaseta i bezbroj radio i televizijskih emisija. Pojavila se i u šest dokumentarnih filmova.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs arhiva Hello!
Tagovi: esma redžepova