Uživajte u kolačima bez šećera!

Uživajte u kolačima bez šećera!

Autor: | 11/11/2016

0


Tražite prirodnu alternativu šećeru? Pokazaćemo vam kako da napravite ukusne kolače sa najpopularnijim zamenama za šećer.

Šta ima lepše od deljenja izdašnih parčića domaće torte sa porodicom i prijateljima? Pravljenje kolača je jedno od onih životnih uživanja koje ima svoju cenu – teško da ga nećete pojesti celog, sve do poslednje mrvice. Ali ako, kao mnogi od nas, preduzimate korake da smanjite šećer u ishrani, onda ima par stvari koje treba da znate. Zamene za šećer mogu da budu skupe i ako ne znate kako da ih na najbolji način koristitite, mogu da vam upropaste sav trud.

Keri Torens (Kerry Torens), nutricionista-terapeut sa TV kanala Good Food, govori o nekim prirodnijim opcijama...

Zašto koristimo šećer u pravljanju kolača?

- Nije reč samo o slatkoći - kaže Keri.

- Šećer daje ukusnu teksturu i hrskavost, prelepu zlatnosmeđu boju i produžava rok trajanja kolača – pod uslovom da nešto od njega ostane! Šećer takođe čuva vlažnost kolača, tako da verzije bez šećera moraju da se umotaju u foliju pre odlaganja da se ne bi osušile.

Voće i povrće

Kolač od banane bez šećera

- Postoje razne zamene za šećer na tržištu ali najprirodnija su celo voće i povrće. Ako ih koristite cele, iskoristićete prednosti dragocenih vlakana i hranljivih materija koje oni sadrže, a pritom uživati u njihovom prirodno slatkom ukusu. Popularan izbor povrća podrazumeva šargarepe, paškanat i cveklu – koji su se pokazali odličnim kao sastojak kolača, kao i slatki krompir, bundevu i čak i tikvice. Dobar savet je da ovakvo povrće kombinujete sa mlevenim bademima kako biste dobili hrskav, prirodno zaslađen kolač.

- Voće je neverovatno raznovrsno – banane su odličan izbor ali ne zaboravite i drugo egzotično voće koje prirodno sadrži visok procenat šećera, kao što su ananas i mango. Jedna od ključnih stvari pri korišćenju voća i povrća za kolače jeste da budu što zreliji, kako biste na najbolji način iskoristili njihovu prirodnu slatkoću. Budite spremni za eksperimente pre nego što dobijete idealan rezultat. Zamena rafinisanog šećera pireom of jabuka, na primer, očigledno nije proporcionalna, tako da ćete morati da isprobate količinu tečnih i suvih sastojaka pre nego što dobijete pravu kombinaciju. Suvo voće kao što su smokve, grožđe, šljive i kajsije su koncentrovani izvori slatkoće, bogati vlaknima i hranljivim materijama, uključujući gvožđe i kalijum. Ovo sve je odličan izbor za dobijanje jače slatkoće ili kao pire za dodatnu vlažnost i lepljivost.

Ksilitol

- Ako tražite zamenu koja je proporcionalna šećeru, možda je ksilitol pravo rešenje. Uprkos tome što zvuči kao da je veštačkog porekla, ksilitol se dobija iz tvrdog drveta i vlakana nekog voća i povrća – izgleda i ima ukus šećera – iako kod nekih ljudi izaziva blag naknadni ukus. Sa manje kalorija od rafinisanog šećera i niskim glikemijskim indeksom (GI), ima manji uticaj na nivo šećera u krvi, što znači da možete da uživate u tom slatkom ukusu bez naglog skoka kao kod običnog šećera.

- Ksilitol ima još jednu prednost - ne izaziva kvarenje zuba. Možete da ga koristite kao zamenu u mnogim receptima (odnos 1:1), ali ne u onim u kojima se koristi kvasac. Kolači zaslađeni ksilitolom ne daju neku posebnu boju, ali to nije problem kod kolača od kafe ili čokolade. Jedno upozorenje kad je reč o ksilitolu: ksilitol može da ima efekat laksativa tako da budite obazrivi kad ga prvo koristite – mada parče kolača ne bi trebalo da bude problem. I na kraju, ako imate psa, čuvajte ga daleko od proizvoda sa ksilitolom – izuzetno je otrovan za čovekovog najboljeg prijatelja.

Recepti u kojima se koristi ksilitol:

kolač od limuna bez šećera
sendvič-kolač od čokolade sa malo šećera
puding sa cimetom, jabukom i pekan orahom
marokanski kolač od pomorandže i kardamoma

Stevija

- Ako brinete zbog kalorija – probajte steviju. Napravljena od listova biljke koja sadrži jedinjenja slatkog ukusa pod nazivom steviol glikozidi, stevija je do 300 puta slađa od šećera, tako da se koristi u veoma maloj količini. Pored toga, ne utiče na nivo šećera u krvi niti izaziva kvarenje zuba. Stevija je dostupna u granulama, tabletama ili u tečnom obliku i stabilna je na visokim temperaturama, tako da može da se koristi u kolačima i pudinzima. Moraćete da koristite posebno prilagođen recept, jer zamena nije proporcionalna. Pored toga što ne sadrži kalorije, stevija nema hranljivu vrednost pa se naziva nehranljivim zaslađivačem – samo daje sladak ukus i to je sve.

Sirupi i šećer od kokosa

Nektar agave

- Često me pitaju o prednostima nekih popularnih alternativa kao što su agava i šećer od kokosa. Ovi sastojci se koriste sve češće ali nemojte zaboraviti da su oni u stvari šećer po drugačijim imenom.

- Sirupi kao što je onaj od agave su popularni sastojci nekih kolača – ali bez obzira da li se odlučite za zlatni sirup, javorov sirup, med, agavu ili sirup od pirinča, svi se oni klasifikuju kao, `slobodni’ šećeri – vrsta koju bi trebalo da smanjujemo u ishrani. Tako da ako koristite ove alternative, onda, strogo govoreći, vaš domaći kolač nije bez šećera ali može, u zavisnosti koji sirup koristite, da ima neku hranljivu vrednost jer sadrži vitamine i minerale u tragovima.

Recepti

Evo nekoliko najpopularnijih recepata u kojima su zamenjeni sastojci.

Kao prvo, Klasična Viktorija sendvič torta sa pet zvezdica. Zamenite 200g kaster šećera sa 200g ksilitola, s obzirom da kaster šećer nema izražen ukus, za razliku od smeđeg šećera. Rezultat je predivna lagana torta sa nešto boje. Zamenite džem džemom marke sent dalfur (prirodno zaslađen sokom od grožđa) i izbacite ulupani maslac. Ako baš morate, dodajte blago ulupanu slatku pavlaku umesto toga. Presuda: uspeh.

Drugi predlog je kolač za kajsijama, medom i pistaćima. Kada smo zamenili meki smeđi šećer jednakom količinom sirupa od agave a ostale sastojke ostavili istim, eksperiment nije uspeo. Verovatno bi manja količina bez meda bila bolja. Kolač nije bio dovoljno čvrst a i ispao je previše tamnobraon, tako da verovatno treba i smanjiti temperaturu rerne.

Kolač od kokosa i šargarepe: umesto 300g blagog muskovado šećera, koristili smo 150g sirupa od agave. Za krem na vrhu smo koristili 30g sirupa od agave bez otopljenog maslaca. Svi ostali sastojci su bili isti, kao i temperatura rerne. Ovaj kolač je odlično ispao.

I na kraju, probali smo anzak kolačiće. Kaster šećer smo zamenili ksilitolom, a zlatni sirup agavom. Dobili smo divan ukus, ali je tekstura bila nešto mekša nego što bi trebalo.

Jednostavne zamene

Evo još nekih predloga za zamene sastojaka u kolačima i tortama:

Koristite komadiće sirovog kakaa i sirov kakao u prahu umesto čokolade. Čak i crna čokolada sa 70 odsto kakaa može da sadrži šećer, kao i kakao u prahu. Sirov kakao ima bogat ukus i odličan je izvor minerala kao što su gvožđe i magnezijum. Može se koristiti u kolačima, kapkejkovima, tortama i kolačićima.

Koristite pire od urmi i drugog voća umesto melase, zlatnog sirupa, javorovog sirupa, agave, sirupa od pirinča ili meda, koji se svi klasifikuju kao, `slobodni’ šećeri. Sirupi daju tečnu teksturu koju je teško zameniti. Međutim, voćni pirei dodaju slatkoću i vlažnost i mogu da budu korisna alternativa.

Koristite neprosejano brašno umesto rafinisanog belog brašna. Iako to nije šećer, rafinisano belo brašno se vari veoma brzo, što može da podigne nivo šećera u krvi. Koristite neprosejano brašno da biste usporili brzinu kojom vaš organizam apsorbuje sve oblike šećera.

Koristite štapiće vanile umesto ekstrakta od vanile. Ekstrakt od vanile nije loš, ali ako želite da izbegavate obrađenu hranu, izaberite štapiće vanile. Iako su malo skuplji od ekstrakta, mogu imati višestruku namenu. Kada uklonite i iskoristite semenke, sačuvajte štapiće i koristite ih za sipanje mleka, jogurta i pavlake, kao i kuvanog voća i pirea.

Koristite domaći voćni kompot umesto džema ili slatkog. Čak i džem i slatko bez dodatog šećera predstavljaju koncentrisani izvor zbog visokog sadržaja voća. Prirodno začinite domaći kompot cimetom, vanilom ili đumbirom, ili napravite voćni pire koristeći mango, ananas ili kajsije.

Koristite laganije glazure od standardnih, koje mogu da udvostruče broj kalorija po porciji. Umesto toga, blago pospite kolač kakaom u prahu, cimetom ili mlevenim đumbirom. Koristite glazuru od krem sira sa ukusom citrusa ili svežu pavlaku sa nekim sezonskim voćem.

Komentari (0)

Loading
story.rs/NP guliver/thinkstock
Tagovi: šećer zdravlje