Nele Karajlić priprema predstavu o Tesli - u stihovima

Nele Karajlić priprema predstavu o Tesli - u stihovima

Autor: | 31/10/2016

0

Multimedijalna pozorišna predstava "FBI – Dosije Tesla", koju priprema legendarni muzičar dr Nele Karajlić povodom 160 godina od rođenja Nikole Tesle i 80 godina od kada je naš veliki naučnik proglašen za počasnog građanina Novog Sada (10. jula 1936), premijerno će biti izvedena u Srpskom narodnom pozorištu 19. novembra.

Radnja predstave smeštena je u Njujork 1943. godine kada je, kako kaže Nele Karajlić, nakon odlaska Tesle sa životne scene pokrenuta nemilosrdna trka svetskih obaveštajnih službi za njegovim tajnim oružjem koje bi moglo promeniti tok Drugog svetskog rata.

Upravo je to i zadatak glavnog glumca kojeg je FBI poslao u Teslinu hotelsku sobu da pokupi sva dokumenta koja je veliki naučnik ostavio za sobom, piše blic.rs.

- Tesla je bio veoma intrigantna ličnost. Bio je veoma duhovit čovek, odlično je igrao bilijar, a bio je i veliki kockar. O tome se malo zna, a ja sam veoma zanimljiv materijal o Teslinom životu našao u njegovoj prepisci sa medijima i pismima njegovih sestara koja su mu stizala iz Srbije - priča Karajlić uz napomenu da ga je Teslino delo toliko nadahnulo da je ceo komad napisan u stihovima.

Kaže i da je oko 70 odsto priče u predstavi istinito, a da je samo 30 odsto fikcija, uz veoma zanimljivu scenografiju.

- Malo smo eksperimentisali i sa modernim tehnologijama, tako da se na platnima iza glumaca projektuju veoma ubedljive fotografije njujorških ulica, a uz pomoć samo jednog klika na kompjuteru cela scena se recimo prenosi u Teslinu hotelsku sobu ili na neka druga mesta – objašnjava Karajlić i dodaje da su nove tehnologije omogućile i da Nebojša Glogovac tumači jednu od glavnih rola u predstavi, a pojaviće se samo na filmskom platnu.

Uloga Nikole Tesle poverena je mladom i perspektivnom glumcu Nikoli Rakočeviću koji nije krio zadovoljstvo što igra u Karajlićevoj predstavi.

- Dr Nele je praktično učestvovao u mom vaspitanju i odgoju jer sam rastao uz njegove legendarne "Nadrealiste". A to što mi je poverena jedna od glavnih uloga u ovoj predstavi daje mi podsticaj da što bolje dočaram gledaocima činjenicu da su veliki naučnici bili obični ljudi, a ne bogovi i da je uspeh koji su postizali samo plod znatiželje koja se rađa iz ljubavi – naglasio je Rakočević.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs printscreen

Najnovije vesti