Kraljici Elizabeti savetovali da se ne udaje za princa Filipa - jer je previše duhovit

Kraljici Elizabeti savetovali da se ne udaje za princa Filipa - jer je previše duhovit

Autor: | 15/10/2016

0

Britanska kraljica Elizabeta Druga i princ Filip će sledeće godine proslaviti 70. godišnjicu braka. Ipak, da je britanska kraljica slušala preporuke savetnika s dvora, do tog braka nikada ne bi došlo.

Biograf kraljevske porodice A.N. Vilson je tokom nastupa na književnom festivalu u Čeltenemu otkrio jedan od neočekivanijih razloga zbog kojih je Elizabeta Druga upozorena da se ne udaje za svog  rođaka u trećem kolenu, Filipa Mauntbatena.

Vojvoda od Edinburga, i nekadašnji grčki i danski princ, poznat je po svojim šalama i po svom "što na um, to na drum" ponašanju i iskazivanju mišljenja bez obzira na protokol, što mu mnogi zamjeraju. Biograf Vilson tvrdi da su zbog toga Elizabeti Drugoj savetovali da se ne udaje za Filipa "jer je on previše duhovit za nju".

- Kraljica je veoma rezervisana i marljiva osoba. On nije, princ Filip je bio pomorski oficir i veoma je duhovit - ističe A. N. Vilson.

Kraljevski savetnici protivili su se ovom braku i zbog toga što je princ rođen van Ujedinjenog kraljevstva, a nije imao ni "značajniju finansijsku podlogu". Uz sve to, njegove su se sestre udale za nemačke plemiće koji su imali veze s nacistima.

Elizabeta je upoznala Filipa kada je imala samo 13 godina, tokom posete Pomorskog fakulteta u Darmutu, sa svojim ocem, kraljem Džordžom Šestim.

Sudbonosno "da" izgovorila mu je u Vestiministerskoj opatiji 20. novembra 1947. godine, odnosno šest godina pre nego što je postala kraljica, na veliko iznenađenje mnogih koji su se protivili ovoj zajednici.

S obzirom da je bila reč o posleratnim godinama, njihovo venčanje je bilo relativno skromno. Elizabeta je skupljala kupone da bi mogla da priušti materijal za satensku venčanicu u boji slonovače, koju je dizajnirao Norman Hartnel, i koja je bila prekrivena s 10.000 belih bisera.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs/b.b. Guliver/Getty Images