Potražite sveti gral u Valensiji

Potražite sveti gral u Valensiji

Autor: | 28/09/2016

0


Čim pomenete Španiju, na pamet vam prvo padaju Barselona i Madrid. Međutim, zemlja na Iberijskom poluostrvu ima još mnogo zanimljivih gradova koje bi valjalo obići i posetiti.

Jedan od takvih sigurno je i Valensija, treći grad po veličini u Španiji. Ima nešto više od 800.000 stanovnika, a sa okolinom broj se na više od milion.

1. Paelja, poznato i slavno špansko jelo, nastalo je upravo u Valensiji. Ovde su tradicionalni sastojci - pirinač, piletina, zečetina, grašak, puževi i artičoke. Jasno, postoji i preko 200 drugih kombinacija koje uključuju i morske plodove

2. Prvi put se spominje u 2. veku pre Hrista kao rimska kolonija. Ime dolazi od latinskog "valentia" što označava hrabrost.

3. Zlatno doba grada bilo je u 15. veku, kad je Valensijia bila prestonica Aragonskog kraljevstva.

4. Naravno da je fudbal najpopularniji sport, a i fudbalski klub Valensija je višestruki prvak države. Ipak, zanimljivo je kako je ovde popularan i američki fudbal, pa u gradu postoje čak dva kluba koja igraju u prvoj španskoj ligi.

5. Naravno, niko sa sigurnošću ne zna gde se krije sveti gral, ali neki su uvereni kako je on svoje mesto našao u gradskoj katedrali.

6. Valensija nije samo grad koji je jako turističko središte, već je ujedno i jak naučni i istraživački centar.

7. Ovde obavezno isprobajte lokalno piće koje nosi naziv horchata. Reč je o napitku od tigrovog oraščića.

8. U gradu postoje dva službena jezika: španski i valensijski. Dominira ipak španski, ali se u okolini grada ljudi dosta služe i valensijskim.

9. Grad je i važno lučko središte, i druga je najveća luka na zapadnoj obali Mediterana.

10. Zbog izvrsne klime, isplati se odlazak u svako doba godine. Tako je prosečna zimska temperatura 11 stepeni, a letnja 25 stepeni Celzijusovih.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock
Tagovi: putovanja