Čuvarkuća, kupus i bokvica, istinske zvezde narodne medicine

Čuvarkuća, kupus i bokvica, istinske zvezde narodne medicine

Autor: | 18/09/2016

0

Čarape natopljene sirćetom, isečen krompir na čelo, mast na grudi... Verovatno je svako od nas bio bar jednom izlečen nekim narodnim lekom.

Još od davnina naše bake i majke koristile su razne travke i biljke u lečenju nekih bolesti koje su nas snalazile. Sve te “lekove” isprobali smo mnogo puta, a svaki put su se pokazali kao pun pogodak.

Čuvarkuća

Čuvarkuća je biljka koju su ljudi nekada gajili na krovovima jer se verovalo da upravo ova biljka čuva kuću od udara groma. Može se naći gotovo u svakom seoskom domaćinstvu, a specifična je po svojim mesnatim listovima u kojima je skladištena velika količina vode. Čuvarkuća je stari narodni lek za bolesti uha. Sok čuvarkuće rastvara višak cerumena i na taj način čisti uho, poboljšava sluh i sprečava nastanak grudvica koje vam mogu zapušiti uši. Ukoliko vas boli uho, par kapi soka od čuvarkuće ukapajte u uho i bol će se smanjiti.

Doktorka Radmila Šehić objasnila je da se običajni i narodni procesi lečenja ne mogu svrstavati u narodnu medicinu, ali da sve što dolazi iz prirode ima dobru pozadinu i može da se iskoristi.

- Iz prirode sve što upotrebite je od koristi. Pričamo o biljkama koje su izuzetno bitne i važne i koje se inače upotrebljavaju u pripremi lekova - kaže dr Šehić.

Kupus

Iako ga gotovo svakodnevno koristimo u kuhinji za pripremanje raznih jela i salata, kupus ima i svoja neverovatna lekovita sredstva. Ovo povrće bogato je vitaminom C, K i kalijumom. Osim što nam čuva zdravlje iznutra, kupus se pokazao kao jako delotvoran i kod skidanja otoka.

- Moja mama je bila zdravstveni radnik i, kada sam bila mala i povredila se, stavljala mi je obloge od kupusa. Ima logike, jer on zaista smanjuje otok. Međutim, ono što bih napomenula, kod značajnijih povreda ipak se mora primeniti zvanična medicina - govori dr Šehić.

Slobodanka Janković, doktorka u penziji, kaže da se još od davnina kupus koristi za lečenje otoka i ogrebotina.

- Em što se pokazao kao izuzetno koristan, kupus je i jeftin i bezbedan način da prirodno lečite neke manje povrede - kaže ona.

Guščji/kozji loj

Koristi se kao narodni lek protiv dečjeg bronhitisa. Mlađa deca često obolevaju od akutnog bronhitisa, a ukoliko se ne izleči na vreme, ova bolest vrlo lako dovodi do pojave hroničnog bronhitisa. Od davnina, u selima i manjim varošicama, narodna medicina preporučivala je guščju ili kozju mast. Tada je bilo lako, svako domaćinstvo imalo je guske i koze pa im pronalaženje tog leka nije bilo teško, kao što je danas slučaj. Prema starim receptima, guščiju mast ili loj treba ugrejati i u debelom sloju namazati na lanenu krpu, koja se potom stavi na detetove gole grudi. Dete treba da leži, dobro utopljeno, a ceo postupak ponoviti tri puta u toku dana.

Oblozi

- Komova rakija, kao i alkohol, leči na bazi isparavanja. Sve što isparava oduzima toplotu. Alkohol isparava i hladi, hlađenjem se smanjuje upala, a samim tim i intenzitet bola jenjava - govori dr Janković.

Prema njenim rečima, ove obloge se često moraju menjati, upravo zbog toga što rade na bazi hlađenja. Kako kaže, natopljenu oblogu ne treba ostaviti u dužim vremenskim intervalima, nego ih što češće menjati.

- Ono na šta se mora obratiti pažnja jeste to da kada se stavljaju obloge od komove rakije trebalo bi prvo namazati neku kremu na kožu da posluži kao zaštita, jer je rakija jaka pa postoji mogućnost da ispeče kožu - navodi ona.

Bokvica

Ako ste se slučajno posekli, izgrebali, a u tom momentu se našli kod bake u selu, vrlo verovatno je vaša baka ubrala lisku iz dvorišta i stavila vam je na ogrebotinu. To je bokvica. Svaku ranu ili posekotinu, ova biljka uspešno zaceli. Takođe, u narodu se ova biljka koristila i za gnojne apscese.

- Gnojni apscesi ili čirevi ranije su lečeni pomoću bokvice. Gnojna kolekcija koja se stvori ispod kože, teško sazreva. Bokvica upravo potpomaže tom sazrevanju. Korišćenjem lista ove biljke dolazi do lakše eliminacije iz potkožnog tkiva - objasnila je dr Slobodanka.

Takođe, bokvica razređuje sekret, pa se kuvanjem čaja od bokvice postiže lakše iskašljavanje sekreta.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Guliver/Thinkstock
Tagovi: zdravlje

Najnovije vesti