Šta to spaja Amal Kluni i Džeki Kenedi

Šta to spaja Amal Kluni i Džeki Kenedi

Autor: | 16/09/2016

0

Ona nije filmska zvezda, a bacila je pod noge ceo Kan kada se pre nekoliko meseci prošetala Kroazetom. Džordž Kluni gotovo da se nije ni primećivao dok je pozirao pored svoje zanosne supruge, koja je blistala poput grčke boginje u romantičnoj kreaciji kuće „Atelier Versace“.

Da, Amal Kluni.

Lepotica koja je holivudskog zavodnika uspela da odvede pred oltar ubrzo je postala ikona stila i jedna od slavnih dama kojima se najviše veruje na modnu reč.

Ne pamtimo kada je neka žena, koja pre udaje za filmsku zvezdu nije spadala u kategoriju slavnih, izazvala toliku histeriju i erupciju oduševljenja. A njoj je dovoljno da se samo pojavi.

Razlog je možda i u tome što predstavlja pravo osveženje, nasuprot holivudskim trendovima i mnogim poznatim damama, kojima ni svi stilisti ovog sveta ne mogu da pomognu jer im ukus nije jača strana.
Amal pleni kako svojom pojavom, tako i uvek savršenim izborom garderobe kojom ističe ličnost, stav, otmenost i sve što se uz nju vezuje otkako se pojavila na javnoj sceni, mada se nekad čini da baš i ne uživa u svom šou-biz statusu.

Ipak, sve što stavi na sebe postaje inspiracija milionima žena.


Sofisticirana, retro, ženstvena i praktična moda odlika je njenih svakodnevnih autfita koje paparaci dokumentuju prateći je u stopu. Elegantni i svedeni kompleti su čest izbor, a zanimljivo je da retko nosi nakit.

Jednostavni i klasični modeli nikad neće izaći iz mode, što uspešan međunarodni advokat za ljudska prava dobro zna.

U današnjem društvu, kada je autentičnost retka pojava i kada čak i najmanja zvezda šou-biznisa ima stilistu, mnogo je onih koji veruju da Amal svoj stajling ne osmišljava sama.

Ona jeste originalna, mada su, posle detaljnije analize fotografija, modni stručnjaci primetili da su neki komadi odeće kao iskopirani iz kolekcije još jedne ikone stila, ali nekog drugog vremena - Džeki Kenedi.

Naime, prilikom nedavnog susreta sa papom u Vatikanu Amal je nosila svedenu kombinaciju koja je neodoljivo podsetila na stajling nekadašnje prve dame Amerike.

Konzervativno, a ipak šik. Za ovu priliku obukla je crnu čipkanu haljinu, sa šeširom koji liči na turban i kakvi su se nosili u vreme kada je dominirala čuvena Džeki O. Nema sumnje da je Amal odabrala najbolji mogući uzor, jer ovo nije prvi put da im se odevne kombinacije poklapaju, slučajno ili ne.

Siluete u stilu šezdesetih, palete nežnih, pastelnih boja i istančan ukus tek su neke od zajedničkih stvari koje dele dve slavne žene.

Amal je osvedočeni borac za ljudska prava, dok je Džeki, s druge strane, uvek bila tipična američka naslednica koja je popularnost stekla zahvaljujući brakovima sa moćnim muškarcima i dobrotvornim aktivnostima.

Obe su postale ikone stila čim su se pojavile, s tim što je gospođa Kluni u svojim krugovima još pre udaje bila veoma cenjena ličnost sa izgrađenom karijerom dostojnom divljenja. Kada je u septembru 2014. godine svom izabraniku izgovorila sudbonosno „da“, u moru naslova jedan se posebno isticao:

Priznata advokatica udala se za glumca”.

Uredništvo magazina odlučilo je da holivudskog srcelomca ostavi u drugom planu i da se bavi isključivo njenim uspesima i dostignućima, smatrajući da obrazovana i uspešna žena zaslužuje mnogo više od statusa “novog priveska” Džordža Klunija.

Amal je rođena u Libanu pre trideset osam godina. Potiče iz imućne porodice. Diplomirala je pravo na „Oksfordu“ i radila u prestižnim britanskim advokatskim firmama. Na njujorškom univerzitetu stekla je doktorat iz oblasti međunarodnog krivičnog prava. Za nju kažu da je građanin sveta, jer, osim što radi na više kontinenata, tečno govori i nekoliko jezika.


Pre veze sa Klunijem, nije bila deo šou-biznisa. Nije ni sanjala o tome. No, crveni tepih više ne može da se zamisli bez nje. Kao ni ulice svetskih metropola. Posle udaje za popularnog glumca slava joj nije udarila u glavu, pa se mnogi američki voditelji u emisijama šale sa Džordžom pitajući ga ko je, u stvari, čiji trofej.

On i sam priznaje da se u razgovorima sa suprugom često oseća kao idiot i da ne može da dostigne njen intelektualni nivo. Uostalom, svaki zajednički izlazak dokaz je da ga je Amal potpuno zasenila.

Stil Džeklin Kenedi Onazis i dalje odjekuje modnim avenijama, a njeno ime postalo je vanvremenski simbol ženstvenosti i besprekornog ukusa. Rođena 1928. godine kao Žaklina Buvije, od prvog dana odgajana je kao aristokratkinja. Iako nije bila klasična lepotica, svet je šarmirala 1953. nakon udaje za tadašnjeg senatora Džona Kenedija. Dizajner Oleg Kasini nazvao ju je „geometrijskom boginjom”.

On je kreirao i njen komplet za inauguraciju, a Džeki, koja je oduvek bila fascinirana francuskom modom, upozorila ga je da želi da izgleda kao da je „Džon postao predsednik Francuske”. Ipak, njena ljubav prema pariskim dizajnerima ponekad ju je uvlačila u nevolje. Čak je i budućem predsedniku savetovano da bi bilo dobro da njegova supruga malo nosi i odeću američkih dizajnera.

Džeki je najviše uživala u „Chanel” blejzerima, zvonastim suknjama, cigaret-pantalonama, broševima, rolkama, kašmiru i satenu. Velike naočare sa okruglim ramom bile su njen zaštitni znak. Nakit je nosila samo u posebnim prilikama i nikada nije slepo sledila trendove. Naprotiv, nametala ih je sama. Lično je uredila ceo enterijer „Bele kuće“, s namerom da napravi američku repliku „Versaja“.

Nisu svi sa oduševljenjem prihvatili njenu udaju za grčkog brodovlasnika Aristotela Onazisa 1968. godine. Iako je tada promenila životne navike, rešena da postane poslovna žena, Džeki je ostala ikona 20. veka, simbol glamura i sofisticiranog stila koji je i danas vrlo živ. I kojeg se čvrsto drže još neke slavne žene, kao što je Amal Kluni.

A od Džeki O zaista ima šta da se nauči. Na primer, kako maestralno kombinovati belu sa belom, top sa kratkim rukavima, suknja ili, u slučaju Amal, bele pantalone naglašene crnim ili plavim detaljima. U izboru toalete za posebne prilike i crveni tepih, Amal i Džeki ponovo su sličnog mišljenja.

Ne postoji ništa elegantnije od crne haljine sa korsetom, mada i crvena zauzima posebno mesto u njihovim garderoberima.

Ženstvene, nežne nijanse i silueta sa dekorom u vidu lepih mašni predstavlja još jedan primer kako se haljina iz garderobe nekadašnje prve dame Amerike može savršeno uklopiti i u svakodnevicu savremene žene od karijere, kakva je Klunijeva lepa supruga.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Guliver/Getty Images