Grejs Keli: Misteriozna smrt princeze sa holivudskim pedigreom

Grejs Keli: Misteriozna smrt princeze sa holivudskim pedigreom

Autor: | 14/09/2016

0

Dok je još hodala ovim svetom, zvali su je “princeza u zlatnom kavezu”, isti oni koji su joj zavideli što je imala sreće da se njen život pretvori u bajku, iako je sličnim već živela u Holivudu.

Jedna od najlepših žena kinematografije, čija priča nije imala srećan kraj, unela je glamur u staru evropsku dinastiju, a oprostila se od nas u filmski spektakularnoj nesreći, 14. septembra 1982. godine.

Američku lepoticu je aristokratija Starog kontinenta dugo prezirala zbog kontroverzne prošlosti i raznih predbračnih afera, ali se na njenoj sahrani okupilo više uglednih ličnosti nego na venčanju mnogih kraljeva.

Da tragična sudbina nije odlučila da se bajka zanosne princeze holivudskog porekla završi na strmim liticama Monaka, Grejs Keli bi sada imala 87 godina i verovatno bi bila ponosna na malu kneževinu na čijem je čelu njen suprug bio više od pola veka.


Iako njih dvoje nisu uvek živeli u ljubavi i slozi, vreme je pokazalo koliko su i Renije i državica na Azurnoj obali izgubili smrću nikad prežaljene Gracije Patricije, koja je podjednako suvereno vladala i Holivudom i Monakom.

Njena glumačka karijera trajala je tek nekoliko godina, ali je za to vreme snimila četrnaest filmova, osvojila Oskara i večno se upisala u kolektivnu svest, ostavivši neizbrisivo nasleđe i trendove u koje se i dalje zaklinju svi stručnjaci za lepotu, modu i stil. Holivudska ikona i jedna od najvećih filmskih zvezda svih vremena.

No, njena smrt i danas golica maštu ne samo obožavalaca, već i pristalica teroija zavere.

Iako je ispunila svoju dužnost prema kneževini, ostaće večito pitanje da li je Grejs u njoj bila srećna. Bliski ljudi tvrdili su da nešto u toj bajci nije ispalo baš onako kako je zamišljala. Pritisnuta dosadom, želela je da se vrati snimanju, ali princ Renije to nije dopustio.

Posle venčanja, prikazivanje njenih filmova bilo je zabranjeno u Monaku. Ta zabrana još uvek traje.

Kada je Hičkok 1964. godine svojoj muzi ponudio novu ulogu, na dvoru je izbila pobuna zbog koje je slavni reditelj proteran iz kneževine. Kako bi ispunila slobodno vreme, Grejs se posvetila dobrotvornom radu.

Počela je da proučava astrologiju i tajna društva, a bliski izvori tvrde da bila i sledbenica rozenkrojcera. Pravila je aranžmane od cveća i izlagala ih u Parizu, u kom je provodila veći deo godine. Jer, krajem sedamdesetih je sa Renijem više ništa nije vezivalo osim dece.

Iako je stalno govorila da ne voli automobile, Grejs je tog kobnog 13. septembra 1982. godine sela u svoj beli kabriolet sa sedamnaestogodišnjom kćerkom Stefani. Vijugavim putem uz more, vraćale su se iz Francuske u Monako.

Na jednoj krivini, na istom mestu gde je snimljena scena piknika iz njenog klasika "Drž’te lopova", Grejs je iznenada potresao moždani udar. Izgubila je kontrolu nad vozilom. Kabriolet je sleteo u duboku provaliju, prevrnuvši se nekoliko puta.

Bila je to filmski spektakularna nesreća, istovremeno i tragedija i čudo, jer, dok je Grejs izdisala pod tonom smrskanog čelika, Stefani je nekako ispala iz automobila i ostala živa. To je zvanična verzija, i koju ni danas mnogi ne veruju.

Štaviše, poznavaoci prilika još uvek smatraju da je princezu uklonilo tajno društvo kojem je pripadala, ili možda misteriozna Loža P2, dok drugi veruju da je za volanom, u stvari, bila njena maloletna kćerka. Kolale su i verzije da je bila žrtva mafijaškog klana koji je hteo da se osveti Grimaldijevima.

Princeza se nakon nesreće nije budila iz kome, a u životu su je održavali samo aparati. Nemoćan da posmatra lepoticu u strašnim mukama, Renije je naredio doktorima da 14. septembra prekinu agoniju. Nepunih mesec dana pre njenog 53. rođendana, poslednju poštu su joj odale mnoge ugledne ličnosti iz sveta umetnosti i pripadnici evropskih dvorova, a kneževina Monako bila je zaustavljena u vremenu i prostoru.

U oproštajnom govoru njen kolega Džejms Stjuart je rekao:

- Znate, ja mnogo volim Grejs. Ne zato što je bila princeza, niti zato što je bila glumica, već zato što je bila najljubaznija dama koju sam ikada upoznao. U moj život donela je nežno, toplo svetlo, a svaki put kada bih je ugledao osećao bih se kao da je neki poseban praznik. Svima će nam nedostajati.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Guliver/Getty Images
Tagovi: grejs keli

Najnovije vesti