Omiljene evropske destinacije slavnih

Omiljene evropske destinacije slavnih

Autor: | 13/09/2016

0

Hvar - Bijonse i Džej Zi

Hvar je, zvanično, jedno od deset najlepših ostrva sveta. Nepregledna polja lavande, modro more, kulturna baština i istorija duga skoro dva i po milenijuma, luksuzni brodovi u luci, harmonija između čoveka i prirode - savršeno mesto pod suncem, koje u ovom delu srednjeg Jadrana sija čak dve hiljade sedamsto šezdeset četiri sati u godini. Poslednjih sezona obavezno završava na vrhu liste najatraktivnijih destinacija planete i omiljeno je letnje stecište zvezda šou-biznisa, rame uz rame sa mondenskom Ibicom.


Pop diva Bijonse i njen suprug Džej Zi obavezno svrate do Hvara dok krstare Mediteranom. Prvi put su na ovom ostrvu boravili kada je Kraljica Bej bila u drugom stanju. Tada je, dok se šetala, ugledala plavi bršljan i, zadivljena lepotom retke biljke, odlučila da kćerku nazove po njoj. Budući da je priča o poreklu imena male Blu Ajvi izazvala mnogo interesovanja i da je veoma značajna za turističku promociju najsunčanijeg jadranskog ostrva, devojčica je nedavno postala i počasni građanin Hvara.


Pariz - Kim Kardašijan i Kanje Vest

Pariz je uvek dobra ideja. Kosmopolitski "grad svetlosti" beskrajno je carstvo kulture, arhitektonskih čudesa, dobre zabave, gastronomije i istorijskih znamenitosti, i zaista bi bio greh propustiti sve te hedonističke avanture - da napravite krug oko „Trijumfalne kapije“, da se popnete na vrh „Ajfelove kule“ ili bar na njen prvi sprat, da makar jedan sat provedete u „Luvru“ ili kvartu „Monmartr“, odškrinete vrata čuvene katedrale „Notr Dam“, prošetate prelepim mostom Aleksandra Trećeg, koji preko Sene vodi do najskuplje avenije na svetu - Jelisejskih polja, i tako dalje.

Jednostavnije rečeno, glavni grad Francuske omiljena je destinacija poznatih, ali i nepoznatih ljudi. Kanje Vest toliko voli Pariz da je pred venčanje sa Kim Kardašijan kupio stan u jednom od mondenskih arondismana u centru. Njih dvoje su počeli vezu upravo u metropoli na obalama Sene, pa su pre dve godine odlučili da je na istom mestu i krunišu.

Portofino - Kajli Minog

Ono što volimo da zovemo "dolce vita", pored rimske, ima još jednu adresu. Nalazi se nedaleko od Đenove i vekovima je omiljeno odredište svetske elite. Ribarsko mesto Portofino u Ligurijskom moru bilo je poznato još u doba Rimljana, kada je dobilo ime po delfinima koji su se okupljali u njegovoj uvali. Terase na strmim liticama sa pogledom na more, mediteranska klima i vrhunska jela pozivaju vas da okusite pravi slatki život.

Istovremeno Portofino je savršena destinacija ako želite da pobegnete od svih, a to su polovinom prošlog stoleća otkrile i holivudske zvezde i evropska aristokratija. Greta Garbo, Grejs Keli, Elizabet Tejlor, Katrin Denev i Evita Peron nekada, ali i danas tamo hrle bogati i slavni koji tragaju za mirom. Dok se u Portofinu oporavljala posle mučne borbe s kancerom dojke, Kajli Minog je shvatila da je pronašla pravo mesto za odmor iz snova. Zato se tom idiličnom gradiću stalno vraća.

Rim - Džesika Bil i Džastin Timberlejk

Čim stignete u "večni grad", biće vam kristalno jasno da ćete mu se jednog dana vratiti. Jer, svi putevi vode u Rim, u bilo koje doba godine i života. Stoji skoro tri milenijuma pored Tibra, na svojih sedam brežuljaka, a sav teret duge istorije nosi s lakoćom tako tipičnom za Italijane i dobro poznatom kao "dolce vita“. Prisna atmosfera koja vlada na njegovim ulicama prožeta je bogatim kulturnim nasleđem, šarmom koji mu pruža blaga mediteranska klima, prefinjenim mirisom antike i gastro-specijalitetima.

Holivudsku slavu stekao je zahvaljujući klasiku "Praznik u Rimu", a danas se umesto Odri Hepbern i Gregorija Peka pored „Koloseuma“, „Panteona“ i „Fontane di Trevi“ na vespi voze Džesika Bil i Džastin Timberlejk. Popularni pevač i lepa glumica pohode romantičnu italijansku prestonicu kad god im se za to ukaže prilika. Rim zauzima posebno mesto u njihovim srcima, jer je Džastin u tom gradu zaprosio svoju buduću suprugu.


Majorka - Viktorija i Dejvid Bekam

Najveće balearsko ostrvo pravi je raj za sva čula, posebno ako ste od onih koji pored nezaboravnog noćnog provoda umeju da se dive i prirodnim lepotama. Bogata istorija i kulturne znamenitosti, od prelepih dvoraca do čarobnih vrtova, skrivenih pećina i impresivnih planinskih venaca, učinile su da Palma de Majorka postane ovo što je danas - jedna od najpopularnijih svetskih destinacija.

Sve je počelo kada su kompozitor Frederik Šopen i književnica Žorž Sand iznajmili sobu u manastiru iz 14. veka. Nedaleko od ovog kompleksa u neoklasičnom stilu danas se nalazi restoran Majkla Daglasa, sa čije se terase pruža fascinantan pogled. Redovni gosti Majorke su i Dejvid i Viktorija Bekam. Proslavljeni fudbaler uživa u noćnom životu ostrva, dok se njegova supruga radije opušta na prelepim i skrovitim plažama. Dejvid je veliki zaljubljenik u Španiju, budući da je deo karijere proveo igrajući za „Real“. Svakog leta iznajmljuju vilu u gradu Manakoru, a na Majorki često provode i božićne praznike.

London - Anđelina Džoli i Bred Pit

Pun raznih društvenih, kulturnih i modnih događanja, London od Njujorka polako, ali sigurno preuzima titulu grada koji nikad ne spava. Dok se budete šetali prelepim i prepunim avenijama, već u vazduhu ćete osetiti taj ležerni britanski duh, ali i dah istorije koju otkrivaju „Bakingemska palata“, „Big Ben“, „Tauer bridž“, „Trafalgar skver“, kraljičini gardisti, dabldekeri. London je bio inspiracija čuvenim piscima i pesnicima, ali i mnogim slavnim ličnostima koje ne potiču iz Britanije. Veliki je broj svetskih zvezda koje su odlučile da život nastave u prestonici Ujedinjenog Kraljevstva. Madona se u grad na Temzi zaljubila pre nego što je upoznala bivšeg supruga Gaja Ričija, a u jednom elitnom predgrađu kuću su prošle godine kupili Anđelina Džoli i Bred Pit. Oboje su opčinjeni umetničkim šarmom i boemijom Londona, njegovom arhitekturom, tradicionalnim pabovima, cirkulacijom različitih kultura i nacija, čak i čestim kišama i maglom koje celom ambijentu daju posebnu draž.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Guliver/Getty Images